inchide meniu
Cum să alegi cea mai sobă pe peleți în 2023?

Cum să alegi cea mai sobă pe peleți în 2023?

Mulți dintre noi se află în prezent în căutarea unor modalități durabile de a ne încălzi locuințele cu sisteme care să reducă dependența de combustibilii fosili. Sobele pe peleți devin o opțiune din ce în ce mai convingătoare cu fiecare iarnă care trece.

Noile modele se pot conecta la termostatele de acasă, oferind comoditate printr-o apasare de buton, similara cu cea oferita de un sistem HVAC obișnuit. Puteți folosi o sobă pe peleți pentru a spori căldura într-o cameră rece sau puteți avea mai multe modele care să lucreze în tandem pentru a compensa dependența de un sistem de încălzire centrală.

 

Dar alegerea unei sobe pe peleți poate fi copleșitoare, iar utilizarea regulată a uneia nu este chiar lipsita de efort. Vă putem ajuta să aflați mai multe despre capacitățile unei sobe pe peleți, pentru a vedea dacă se potrivește stilului dvs. de viață. In acest scop, venim si cu câteva sugestii despre cum să o alegeți pe cea potrivită pentru casa dvs.

Ce este o sobă pe peleți și cum funcționează?

Sobele pe peleți, ca și sobele pe lemne, nu sunt, în general, pentru încălzirea întregii case. Dar ele pot fi excelente pentru a încălzi o cameră folosită uzual sau pentru a reduce dependența de sistemul de încălzire centrală pe combustibilii fosili.

 

Aceste sobe combină încălzirea cu lemne cu facilități cum ar fi comenzile termostatice și un sistem de alimentare automată, care elimină nevoia constantă de o sobă cu lemne.

 

Sobele pe peleți generează căldură prin arderea peleților de lemn, care sunt de obicei făcuți din rumeguș comprimat. Peleții sunt încărcați printr-o gură aflată în partea superioară a sobei, iar un burghiu motorizat îi aduce într-o cameră de ardere în ritmul dorit, unde sunt aprinși în mod controlat. Gazele sunt eliminate printr-o țeavă de aerisire cu ajutorul unui ventilator, în timp ce un ventilator separat împinge căldura rezultată din ardere în încăpere. Sobele pe peleți funcționează cu energie electrică. Astfel, în loc să faceți manual un foc cu hârtie și lemne, acestea se aprind prin simpla apăsare a unui buton.

 

Datorită eficienței procesului de ardere controlată, sobele pe peleți minimizează crearea de poluare, cel puțin în comparație cu sobele pe lemne.

 

Datorită modului în care funcționează - cu stocarea în vrac a peleților și cu sistemul automat de burlane - sobele cu peleți pot fi încărcate pentru o zi sau două și setate să mențină o anumită temperatură, fie printr-un termostat, fie de pe un panou de control al sobei. Acest lucru conferă sobei pe peleți un avantaj semnificativ față de o sobă pe lemne, care necesită o îngrijire regulată. (Dacă îngrijirea nu se face în mod corespunzător, aceasta poate crea oscilații substanțiale de temperatură și, eventual, necesitatea de a reconstrui și de a reporni un foc). Adăugând la confortul unei sobe pe peleți: Unele modele pot fi programate să funcționeze la anumite ore și au telecomenzi.

 

Sobele pe peleți pot reduce dependența de combustibilii fosili, ceea ce, în sine, reprezintă un motiv de atracție major pentru unele persoane. Alții pot fi atrași mai mult de economiile cu costurile.

 

Căldura de la o sobă pe peleți este diferită de cea de la o sobă pe lemne. În cazul unei sobe pe lemne, corpul sobei este cel care radiază căldura în încăpere. Dar cu o sobă pe peleți, un ventilator suflă aerul încălzit de un schimbător de căldură printr-o gură de aerisire în cameră. Rezultatul este o căldură mai uniformă în întreaga încăpere.

 

Deoarece corpul unei sobe pe peleți nu ajunge până la 315 de grade Celsius, așa cum o face o sobă pe lemne, distanțele de instalare față de pereți sunt mult mai mici. Acest lucru înseamnă că o sobă pe peleți poate avea o amprentă la sol mai mică decât o sobă pe lemne și poate fi asezată destul de aproape de un perete.

 

Un ultim argument îl reprezintă amplasarea coșului de fum, care este mult mai ușoară la o sobă pe peleți decât la o sobă pe lemne. De fapt, pentru o sobă pe peleți nu este chiar vorba despre un coș de fum, ci de o gură de aerisire de 10 cm, care poate ieși direct pe peretele exterior din spatele sobei. Așadar, instalarea acestuia implică mult mai puțină muncă (și este semnificativ mai puțin costisitoare) decât instalarea unui coș de fum  pentru o sobă pe lemne.

Provocări de anticipat în cazul sobelor pe peleți

Deși partea de încălzire este relativ lipsită de efort (cel puțin în comparație cu cea a unei sobe pe lemne), sobele pe peleți necesită muncă practică atât atunci când folosiți peleții, cât și pentru întreținerea regulată necesară pentru a menține soba în stare de funcționare la eficiență maximă.

 

Peleții, disponibili de obicei în saci de 15 kilograme, trebuie achiziționați și depozitați corespunzător, astfel încât să nu preia umezeală. În cele mai multe locații, pot fi cumpărați în vrac și livrați pe un palet. Așadar, dacă nu intenționați să le cumpărați zilnic sau săptămânal, veți avea nevoie de un loc unde să le depozitați, cum ar fi colțul unui garaj uscat. În funcție de dimensiunea sobei și de temperatura dorită, mulți proprietari de sobe pe peleți spun că adaugă un sac de peleți de la o dată la câteva zile până la de două ori pe zi. Chiar și în cazul cantităților mai mari, adăugarea unui sac de peleți dimineața și seara necesită mult mai puțin efort decât să trebuiască să încărcați constant lemne în sobă.

 

De asemenea, sobele pe peleți au nevoie de curățări zilnice, săptămânale și anuale destul de amănunțite pentru a-și menține eficiența. Dacă sunt lăsate necurățate, piesele mobile, cum ar fi burghiul de alimentare, se pot bloca sau pot deveni nefuncționale ceea ce duce la o funcționare defectuoasă sau la o pierdere de eficiență. Așadar, deși o sobă pe peleți oferă comoditate, să te zgârcești la această întreținere periodică nu este o idee bună. Automatizarea termostatului poate ajuta o singură sobă să-și regleze căldura sau poate ajuta mai multe sobe să mențină o temperatură constantă în gospodărie, similară cu cea pe care o obțineți cu un sistem de încălzire centrală. Dar dacă faceți această comparație, trebuie să luați în calcul efortul suplimentar pe care îl depuneți pe parcursul întregului sezon pentru a menține aprovizionarea cu peleți și curățenia fiecărei sobe.

 

Din cauza ventilatoarelor, a burghiului de alimentare și a combustiei automate, o sobă pe peleți are nevoie, de asemenea, de energie electrică pentru a funcționa. În cazul unei pene de curent, o sobă pe peleți ar avea nevoie de o sursă de energie alternativă, cum ar fi un generator sau o centrală electrică. Aceste părți mobile, în special ventilatorul înseamnă că sobele pe peleți fac zgomot atunci când generează căldură.

 

În cele din urmă, cu toate aceste piese electronice și placa de circuite care controlează, sobele pe peleți au mult mai multe piese delicate care se pot uza sau se pot rupe în timp fata de sobele pe lemne.

Sunt peleții sustenabili?

O sobă pe peleți nu arde în mod direct un combustibil fosil, cum ar fi petrolul sau gazele naturale. Așadar, este tentant să credem că peleții sunt un combustibil categoric mai sustenabil decât sursele tradiționale de încălzire. Cu siguranță pot fi, dar acest lucru depinde de câteva detalii cheie legate de producția și distribuția lor.

 

Peleții sunt produși fie direct din copaci, fie din subprodusele altor industrii ale lemnului, cum ar fi deșeurile de la fabricile de cherestea și de mobilă. Producția pe scară largă de peleți, în principal a celor vânduți pentru a crea electricitate în Europa și Asia, a ridicat multe întrebări etice cu privire la peleți ca sursă de energie viabilă. Nu pare să existe un consens în ceea ce privește beneficiile sau dezavantajele de mediu ale peleților din lemn.

 

În contrast cu producția industrială, a existat, de asemenea, o proliferare a producătorilor de peleți. Acest lucru ajută ca peleții din lemn să ofere ceva ce alte surse de combustibil nu oferă: posibilitatea de alegere. Cu peleții, puteți să faceți cumpărături și să găsiți un producător care se aliniază cu dumneavoastră la nivel filosofic. Acest tip de flexibilitate nu este cazul cu gazul și petrolul.

Recomandările noastre

Producător român
Termoșemineuri Fornello
Putere nominala 8 kW
Volum camera de ardere 0.02 m³
Recomandat pentru incaperi pana la 80 m²
(241 reviews)
Calitate garantată
Termoșemineuri distribuite de Dolinex
Utilizare Rezidential
Tip centrala termica Conventionala
Tip alimentare Electricitate
Preparare apa calda Sistem incalzire cu boiler extern
Tiraj evacuare gaze arse Fortat
Putere utila maxima incalzire 13 kW
Recomandat pentru incaperi pana la 100 m²
Kit evacuare gaze arse Da
Tensiune alimentare 230 V
(109 reviews)
Prețuri atractive
Termoșemineu Pe Foc
Caracteristici
  • Putere nominala electrica: 320 W
  • Randament la puterea nominala: 88 %
  • Randament la puterea redusa: 90 %
  • Consum orar la puterea nominala: 2 Kg
  • Greutate: 50Kg
  • Capacitate rezervor peleti: 11 Kg
(139 reviews)