Cum să alegi cea mai bună centrală termică în 2023?

Cum să alegi cea mai bună centrală termică în 2023?

Unul dintre cele mai comune sisteme de încălzire a locuinței este centrala termica. Centralele încălzesc apa, iar apoi distribuie aburul cald sau apa caldă în încăperi printr-o serie de țevi pentru a încălzi locuința. Aburul este trimis către radiatoare, în timp ce apa caldă curge către radiatoare sau sisteme de încălzire prin radiatoare. Centralele sunt alimentate cu gaze naturale, ulei de încălzire, propan, electricitate sau un amestec de biodiesel și ulei.

Ce tipuri de centrale termice există?

Centralele sunt considerate sisteme de încălzire centrală, deoarece căldura generată de echipament este răspândită în toată casa. Cu toate acestea, spre deosebire de alte metode de încălzire, există, de obicei, un mic decalaj între pornirea centralei și dispersarea căldurii.

Cele mai multe centrale produc abur sau apă caldă folosind gaz natural sau combustibil pentru încălzire și sunt fie cu condensare, fie fără condensare. Unele centrale termice pot fi costisitoare la instalare, dar toate tipurile durează de obicei între 15 și 30 de ani.

Centrale pe gaz

Centralele pe gaz sunt alimentate fie cu gaz natural, fie cu propan și sunt foarte eficiente. Cu toate acestea, gazul natural nu este disponibil peste tot, iar unii proprietari de locuințe aflate la capătul unei conducte de gaz plătesc prețuri mai mari la combustibil. Propanul este, de obicei, mai scump decât gazul natural.

Centrale pe bază de motorină

Dacă achiziționați o centrală alimentată cu motorină, veți avea nevoie de combustibil de încălzire livrat și depozitat în rezervoare, iar costurile de funcționare vor fi afectate de creșterea și scăderea prețurilor la petrol.

Unii producători de centrale oferă acum modele care utilizează combustibil biodiesel, care produce mai puțină poluare decât uleiul de încălzire obișnuit. În funcție de prețul petrolului, combustibilul de încălzire biodiesel poate fi competitiv din punct de vedere al costurilor cu petrolul standard. Cu toate acestea, deoarece arde mai curat și lubrifiază sistemul, combustibilul biodiesel poate reduce costurile de întreținere și curățare a cazanului.

Centrale electrice

Centralele electrice sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, de obicei nu sunt economice, deoarece energia electrică costă mai mult decât alte tipuri de combustibil. Dacă sunteți interesat de încălzirea electrică, luați în considerare o pompă de căldură.

Care sunt caracteristicile unei centrale termice?

Condensare vs. necondensare

Toate centralele sunt fie cu condensare, fie fără condensare. O centrală cu condensare concentrează vaporii de apă produși în procesul de încălzire și utilizează căldura reziduală pentru a preîncălzi apa rece care intră în cazan. Centralele termice cu condensare sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, deoarece pot furniza o cantitate mare de căldură în timp ce funcționează la temperaturi mai scăzute.

Centralele fără condensare funcționează de obicei la temperaturi mai ridicate, iar o parte din căldură sfârșește prin a fi evacuată în exterior. Centralele fără condensare au o eficiență cuprinsă între 80 și 88%, în timp ce centralele cu condensare au o eficiență mai mare, de 88%.

Combustie etanșă vs. combustie neetanșă

Centralele sunt fie unități cu combustie etanșă, fie unități cu combustie neetanșă. Recomandat este să cumpărați o centrală termică cu combustie etanșă, deoarece aceasta aduce aerul exterior în arzător și direcționează gazele de evacuare în exterior. Centralele cu combustie neetanșă atrag aerul încălzit înăuntru și apoi îl trimit pe coșul de fum, irosind energia folosită pentru a încălzi aerul. De asemenea, centralele cu combustie etanșă nu vor introduce gaze periculoase în locuința dumneavoastră.

Ce trebuie să luați în considerare înainte de a cumpăra o centrală termică?

Clima

Dacă locuiți într-un climat rece, o centrală termică poate fi o alegere bună pentru casa dumneavoastră. Dar dacă locuiți într-un climat cald, este posibil să nu aveți nevoie de un sistem de încălzire centrală. În acest caz, luați în considerare o pompă de căldură, care vă poate satisface atât nevoile de aer condiționat, cât și cerințele moderate de încălzire.

Tipul de combustibil

Funcționarea centralelor alimentate cu gaz pot costa mai puțin decât a celor alimentate cu petrol, dacă prețurile la combustibil sunt ridicate. Cu toate acestea, tipul de combustibil pe care îl alegeți va depinde de ceea ce este disponibil în zona dvs.

Dimensionarea

Dimensiunea centralei este la fel de importantă ca și eficiența acesteia. Dacă centrala este subdimensionată, aceasta nu va funcționa eficient. Însă, dacă aceasta este supradimensionată, veți cheltui mai mulți bani pentru a vă încălzi locuința. 

Răcire

Centralele furnizează doar căldură; așa că veți avea nevoie și de un sistem de răcire, dacă doriți să vă climatizați locuința.
 

Ce tipuri de sisteme de încălzire există?

Radiatoare (calorifere) cu aburi

Încălzirea cu aburi este una dintre cele mai vechi tehnologii de încălzire, iar caloriferele metalice amplasate de-a lungul pereților reprezintă un obiect destul de comun în fiecare casă. Acestea pot furniza o temperatură constantă și confortabilă.
Caloriferele cu aburi au nevoie de o întreținere simplă pentru a funcționa corect și eficient. Un dezavantaj al caloriferelor cu abur îl reprezintă limitarea capacității de poziționare a mobilei în jurul camerei.

Radiatoare (calorifere) cu apă caldă

Caloriferele cu apă caldă se pozitionează de-a lungul plintei unei încăperi sau stau în poziție verticală. Caloriferele cu apă caldă pot reduce consumul de energie al casei dumneavoastră, deoarece vă permit să controlați temperatura fiecărui etaj sau a unui spațiu mare. Un profesionist în domeniul încălzirii poate instala supape automate pe radiatoare și le poate conecta la termostate separate.

Cea mai frecventă problemă a caloriferelor cu apă caldă este aerul nedorit din sistem. În plus, la fel ca modelele cu aburi, caloriferele cu apă caldă vă pot limita capacitatea de a poziționa mobilierul.

Încălzirea hidronică prin pardoseală radiantă

Acest tip de încălzire a locuinței încălzește încăperile prin intermediul unor țevi încorporate sub podele.  Centrala încălzește apa și o transportă în tubulatura de sub pardoseală, acționand ca un radiator uriaș. Sistemele hidronice (cu apă) sunt cele mai comune sisteme de încălzire prin pardoseală radiantă. Acestea pot încălzi o casă întreagă, dar sunt utilizate în principal pentru a încălzi o singură cameră sau zonă, iar unele pot fi zonate, astfel încât termostatele să regleze fiecare spațiu.

Deși poate suna oarecum modern (sau chiar luxos), ideea există de fapt de secole – datând încă din Roma antică. Faptul că este încă în uz astăzi ar trebui să vă dea o idee despre eficiența sa generală. 

Încălzirea radiantă hidronică este mai eficientă decât încălzirea cu aer forțat. De asemenea, nu distribuie alergeni, așa cum pot face sistemele cu aer forțat, și utilizează puțină energie electrică. Cu toate acestea, sistemele hidronice pot fi costisitoare pentru instalare și reparații și pot să nu fie la fel de eficiente dacă podeaua este acoperită cu mochetă groasă.

Cum se întreține corect o centrală termică?

Centralele termice ar trebui să fie întreținute anual de un profesionist pentru a asigura o încălzire eficientă. Tehnicianul ar trebui:

În cazul centralelor cu apă caldă

– Să testeze supapa de reducere a presiunii și controlul de limită înaltă.
– Să inspecteze rezervorul de presiune.
– Să curețe schimbătorul de căldură.

În cazul centralelor de abur

– Să scurga puțină apă pentru a îndepărta sedimentele.
– Să verifice comenzile de siguranță.
– Să analizeze apa și sa adauge substanțe chimice (dacă este cazul);
– Să curețe schimbătorul de căldură.

Valabil pentru ambele sisteme

– Să verifice conducta de racordare a ventilației și coșul de fum pentru a vedea dacă se deteriorează.
– Să verifie schimbătoarele de căldură și țevile pentru a vedea dacă prezintă scurgeri.
– Să regleze setările de temperatură a apei și a aerului pentru o eficiență și confort optimi.

În cazul caloriferelor:

– Să se asigure că radiatoarele nu sunt obstrucționate de mobilier, covoare, mochete și draperii.
– Să se asigure că se eliberează aerul reținut din radiatoarele cu apă caldă la începutul sezonului de încălzire și, eventual, încă o dată în timpul sezonului de încălzire. 

Întrebări frecvente

Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre Centrale Termice

Ce este o centrală electrică și ce este o centrală pe gaz?

+

Atât centralele pe gaz, cât și cele electrice funcționează pentru a vă încălzi locuința. Dar există câteva diferențe importante în modul în care funcționează fiecare tip. O centrală pe gaz arde combustibilul de gaz natural pentru a genera căldură pentru încălzirea centrală și pentru sistemele de apă caldă. Pe de altă parte, o centrală electrică transformă energia electrică în căldură, în loc să ardă combustibili fosili.

Procesul de încălzire este apoi destul de similar pentru ambele centrale. Ambele sisteme încălzesc apa pentru casa dumneavoastră, care este apoi transportată prin țevi către radiatoare și către robinete pentru a furniza apă caldă.

Care centrală costă mai mult - cea electrică sau cea pe gaz?

+

În ceea ce privește cheltuielile inițiale, o centrală pe gaz va fi aproape întotdeauna mai scumpă. Apoi, mai este vorba de instalare, care este de obicei mult mai ieftină pentru o centrală electrică, deoarece nu sunt implicate nici coșul de fum și nici conducta de apă cu gaz.

Care centrală are costuri de funcționare mai mari - cea electrică sau cea pe gaz?

+

Dacă principalul motiv de îngrijorare este costul de funcționare, se poate spune că este mai dificil de ales între o centrală pe gaz și una electrică. În prezent, energia electrică este mai scumpă decât gazul ca și combustibil.

Dacă alegeți o centrală electrică, veți folosi mai multă energie electrică, ceea ce înseamnă că tariful lunar ar putea ajunge să fie destul de costisitor.

Care centrală are costuri de întreținere mai mari - cea electrică sau cea pe gaz?

+

În timp ce centralele electrice sunt mai scumpe din punct de vedere al facturilor, este probabil să fie mult mai puțin costisitoare atunci când vine vorba de întreținere. Centralele electrice nu necesită o revizie anuală, spre deosebire de centralele pe gaz, ceea ce le face mai ieftine de întreținut.

Centralele pe gaz pot fi mai ieftin de cumpărat și de instalat, deoarece sunt mai populare și, prin urmare, sunt disponibile pe scară mai largă. Dar, în afară de costuri, o centrală pe gaz poate fi mai dificil de întreținut.

Care centrală este mai ecologică - cea electrică sau cea pe gaz?

+

Nu există nicio îndoială că, dacă sunteți în căutarea celei mai ecologice centrale, cea electrică este alegerea corectă. Centralele electrice nu produc emisii de carbon în timp ce vă încălzesc casa – un dezavantaj destul de mare față de centralele pe gaz, care ard prin intermediul combustibililor fosili, emițând CO2 dăunător în aer.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că, în ceea ce privește siguranța, centralele electrice tind să câștige și ele. Centralele pe gaz prezintă un risc inerent de scurgeri de monoxid de carbon – lucru de care nu trebuie să vă faceți griji cu o opțiune electrică.

Care centrală încălzește mai bine - cea electrică sau cea pe gaz?

+

Există un alt câștigător clar aici. Dacă doriți ca locuința dvs. să se încălzească mai repede și mai eficient, alegeți o centrală pe gaz. Centralelee pe gaz încălzesc casa mult mai repede decât un sistem de încălzire electric. Acest lucru se datorează faptului că arzătorul va produce căldură maximă din momentul în care este pornit.

Centralele electrice, în general, nu pot concura încă la acest nivel. Asta pentru că au un debit mult mai mic – rata de apă pe care o trimit la robinete într-un minut – decât centralele pe gaz.

De asemenea, merită remarcat faptul că gazul este rareori indisponibil. În timp ce întreruperile de curent electric (care sunt mai frecvente) ar afecta încălzirea și alimentarea cu apă caldă, dacă ați avea un boiler electric.

Cum ne dăm seama dacă centrala noastră este eficientă din punct de vedere energetic?

+

Centralele sunt clasificate cu un scor anual de eficiență a utilizării combustibilului (AFUE), care vă spune cât de multă energie este transformată în căldură utilizabilă. Centralele noi trebuie să aibă un rating AFUE de cel puțin 80%, iar modelele de înaltă eficiență au o eficiență de 90 până la 98,5%. Cu cât este mai mare ratingul, cu atât este mai mare costul echipamentului, dar mai mic costul de operare.