Cum să alegi cea mai bună centrală termică în 2023?
Unul dintre cele mai comune sisteme de încălzire a locuinței este centrala termica. Centralele încălzesc apa, iar apoi distribuie aburul cald sau apa caldă în încăperi printr-o serie de țevi pentru a încălzi locuința. Aburul este trimis către radiatoare, în timp ce apa caldă curge către radiatoare sau sisteme de încălzire prin radiatoare. Centralele sunt alimentate cu gaze naturale, ulei de încălzire, propan, electricitate sau un amestec de biodiesel și ulei.
Întrebări frecvente
Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre Centrale Termice
Atât centralele pe gaz, cât și cele electrice funcționează pentru a vă încălzi locuința. Dar există câteva diferențe importante în modul în care funcționează fiecare tip. O centrală pe gaz arde combustibilul de gaz natural pentru a genera căldură pentru încălzirea centrală și pentru sistemele de apă caldă. Pe de altă parte, o centrală electrică transformă energia electrică în căldură, în loc să ardă combustibili fosili.
Procesul de încălzire este apoi destul de similar pentru ambele centrale. Ambele sisteme încălzesc apa pentru casa dumneavoastră, care este apoi transportată prin țevi către radiatoare și către robinete pentru a furniza apă caldă.
În ceea ce privește cheltuielile inițiale, o centrală pe gaz va fi aproape întotdeauna mai scumpă. Apoi, mai este vorba de instalare, care este de obicei mult mai ieftină pentru o centrală electrică, deoarece nu sunt implicate nici coșul de fum și nici conducta de apă cu gaz.
Dacă principalul motiv de îngrijorare este costul de funcționare, se poate spune că este mai dificil de ales între o centrală pe gaz și una electrică. În prezent, energia electrică este mai scumpă decât gazul ca și combustibil.
Dacă alegeți o centrală electrică, veți folosi mai multă energie electrică, ceea ce înseamnă că tariful lunar ar putea ajunge să fie destul de costisitor.
În timp ce centralele electrice sunt mai scumpe din punct de vedere al facturilor, este probabil să fie mult mai puțin costisitoare atunci când vine vorba de întreținere. Centralele electrice nu necesită o revizie anuală, spre deosebire de centralele pe gaz, ceea ce le face mai ieftine de întreținut.
Centralele pe gaz pot fi mai ieftin de cumpărat și de instalat, deoarece sunt mai populare și, prin urmare, sunt disponibile pe scară mai largă. Dar, în afară de costuri, o centrală pe gaz poate fi mai dificil de întreținut.
Nu există nicio îndoială că, dacă sunteți în căutarea celei mai ecologice centrale, cea electrică este alegerea corectă. Centralele electrice nu produc emisii de carbon în timp ce vă încălzesc casa – un dezavantaj destul de mare față de centralele pe gaz, care ard prin intermediul combustibililor fosili, emițând CO2 dăunător în aer.
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că, în ceea ce privește siguranța, centralele electrice tind să câștige și ele. Centralele pe gaz prezintă un risc inerent de scurgeri de monoxid de carbon – lucru de care nu trebuie să vă faceți griji cu o opțiune electrică.
Există un alt câștigător clar aici. Dacă doriți ca locuința dvs. să se încălzească mai repede și mai eficient, alegeți o centrală pe gaz. Centralelee pe gaz încălzesc casa mult mai repede decât un sistem de încălzire electric. Acest lucru se datorează faptului că arzătorul va produce căldură maximă din momentul în care este pornit.
Centralele electrice, în general, nu pot concura încă la acest nivel. Asta pentru că au un debit mult mai mic – rata de apă pe care o trimit la robinete într-un minut – decât centralele pe gaz.
De asemenea, merită remarcat faptul că gazul este rareori indisponibil. În timp ce întreruperile de curent electric (care sunt mai frecvente) ar afecta încălzirea și alimentarea cu apă caldă, dacă ați avea un boiler electric.
Centralele sunt clasificate cu un scor anual de eficiență a utilizării combustibilului (AFUE), care vă spune cât de multă energie este transformată în căldură utilizabilă. Centralele noi trebuie să aibă un rating AFUE de cel puțin 80%, iar modelele de înaltă eficiență au o eficiență de 90 până la 98,5%. Cu cât este mai mare ratingul, cu atât este mai mare costul echipamentului, dar mai mic costul de operare.