inchide meniu
Cum să alegi cea mai bună pompă de căldură în 2023?

Cum să alegi cea mai bună pompă de căldură în 2023?

O pompă de căldură vă încălzește și răcește casa, funcționând concomitent ca un cuptor și un aparat de aer condiționat. Deoarece absorb și deplasează căldura ambientală în loc să ardă combustibil (sau să folosească rezistența electrică, care consumă multă energie), pompele de căldură sunt excepțional de eficiente din punct de vedere energetic și ecologic în comparație cu alte sisteme de climatizare a locuinței.

Pompele de căldură sunt bune atât pentru portofelul dumneavoastră, cât și pentru mediul inconjurator.

Ele reprezintă cea mai ieftină și mai eficientă modalitate de a asigura încălzirea și răcirea locuinței dumneavoastră, indiferent unde locuiți. De asemenea, sunt mai bune pentru mediu. De fapt, majoritatea experților sunt de acord că pompele de caldură reprezintă una dintre cele mai bune modalități pentru ca proprietarii de locuințe să își reducă amprenta de carbon și să culeagă beneficiile unui viitor mai ecologic fără a sacrifica confortul. Cu alte cuvinte, sunt un câștig pentru ambele părți.

Ce este o pompă de caldură?

O pompă de căldură este, probabil, cel mai important lucru pe care consumatorii îl pot face pentru a contribui la combaterea crizei climatice. De asemenea, pompele de căldură se numără printre cele mai silențioase și mai confortabile opțiuni disponibile pentru încălzirea și răcirea locuinței. Pompele de căldură sunt, în esență, aparate de aer condiționat cu două căi. În timpul verii, acestea funcționează ca orice altă unitate de aer condiționat, eliminând căldura din aerul din interior și împingând aerul răcit înapoi în cameră. În lunile mai reci, ele fac opusul, extrăgând energie termică din aerul exterior și mutând-o în casă dvs. pentru a încălzi lucrurile. Procesul este deosebit de eficient, utilizând în medie jumătate din energia consumată de alte surse de încălzire electrică a locuinței. Pe scurt, puteți să introduceți un watt de electricitate și să obțineți patru wați de căldură din el.

 

Pompele de căldură trebuie doar să mute căldura, în loc să o genereze prin arderea unei surse de combustibil. Chiar și cel mai eficient cuptor sau cazan pe gaz nu transformă 100% din combustibilul său în căldură; întotdeauna va pierde ceva în procesul de conversie. Un bun încălzitor cu rezistență electrică vă oferă o eficiență de 100%, dar tot trebuie să ardă wați pentru a produce acea căldură, în timp ce o pompă de căldură doar mută căldura.

 

În țările în care rețeaua de energie se bazează din ce în ce mai mult pe surse regenerabile, pompele de căldură electrice emit, de asemenea, mai puține emisii de carbon decât alte opțiuni de încălzire și răcire, totul în timp ce furnizează, în medie, de două până la cinci ori mai multă energie de încălzire decât energia pe care o consumați. Prin urmare, o pompă de căldură este un sistem HVAC (Încălzire, Ventilație, Aer Condiționat) ecologic, care este bun și pentru portofelul dumneavoastră. Majoritatea pompelor de căldură folosesc tehnologia inverter, care permite compresorului să funcționeze la viteze mai nuanțate și variabile, astfel încât să utilizați doar cantitatea exactă de energie necesară pentru a menține confortul.

Ce tipuri de pompe de caldură există?

În general, cele mai cunoscute sunt pompele de căldură cu sursă de apa. Pompele de căldură aer-apă folosesc unități exterioare care distribuie căldura printr-un sistem de radiatoare cu apă caldă. Pompele de căldură aer-apă sunt comune în mare parte din Europa.

 

Pompă de căldură cu sursă de aer

Pompele de caldura cu sursă de aer au un subset cunoscut sub numele de pompe de căldură aer-aer. Asta înseamnă că acestea absorb și eliberează căldura din aer (decât din apă sau pământ) și furnizează încălzire sau răcire în locuința dvs. printr-un sistem de convectie (decât prin radiatoare). Dintre pompele de căldură aer-aer, două tipuri sunt cele mai comune.

 

Pompă de căldură cu sursă de aer canalizată

Acest tip de pompă de căldură arată și se comportă foarte asemănător cu un aer condiționat. Există o unitate exterioară și o unitate interioară, ambele cu aripioare și serpentine din aluminiu pentru a elibera sau colecta căldura, conectate printr-o conductă de agent frigorific umplută cu fluid care transportă căldura între cele două unități.

Unitatea exterioară are, de asemenea, un compresor, care comprimă și face să circule agentul frigorific. Unitatea interioară se conectează la conductele din interiorul casei dumneavoastră, iar o suflantă circulă aerul cald sau rece prin aceste conducte și iese prin gurile de aerisire amplasate în jurul casei dumneavoastră.

 

Pompă de căldură cu sursă de aer fără conducte (Split)

Acest tip de sistem încălzește și răcește aerul la fel ca un model cu conducte, dar nu se bazează pe conducte pentru a muta aerul cald sau rece prin casă. În schimb, unitatea exterioară se conectează la unul sau mai multe dispozitive de tratare a aerului interioare individuale, sau "capete", care sunt instalate în toată casa dvs. Este o modalitate simplă de a adăuga o pompă de căldură la o casă care nu are conducte.

 

De obicei, capetele de tratare a aerului sunt plasate pe un perete, dar pentru proprietarii de locuințe cărora nu le place aspectul sau nu au spațiu, există capete care pot fi plasate în interiorul tavanului sau în podea. Mini-split-urile sunt, de asemenea, mai eficiente din punct de vedere energetic decât pompele de căldură cu conducte, deoarece evită pierderile de energie asociate cu conductele.

 

Pompele de căldură cu sursă subterană sau geotermală

Acestea absorb și eliberează căldura în subteran, unde temperatura este constantă de 10° C până la 15° C pe tot parcursul anului. Acestea sunt foarte eficiente, deoarece nu trebuie să compenseze variațiile mari de temperatură, așa cum fac pompele de căldură cu sursă de aer. Dar, deoarece țevile de schimb de căldură sunt îngropate sub pământ (fie pe orizontală, fie pe verticală), sistemele cu sursă subterană pot fi nepractice pentru terenurile mici sau pentru cele cu anumite tipuri de soluri sau peisaje.

 

Pompele de căldură cu sursă de apă

Acestea funcționează la fel ca sistemele cu sursă de sol, cu excepția faptului că acestea sunt așezate pe fundul unui iaz decât sub pământ. Dacă aveți un corp de apă adecvat pe proprietatea dvs., acestea pot fi mai ușor și mai puțin costisitoare de instalat decât sistemele cu sursă de sol.

De ce ar trebui să cumpărați o pompă de caldură?

Aveți deja o pompă pe care trebuie să o înlocuiți

Dacă locuința dvs. se bazează deja pe o pompă de căldură și sunteți mulțumit de ea, cel mai simplu lucru pe care îl puteți face atunci când se uzează (în general, după 10 până la 15 ani de funcționare) este să o înlocuiți cu un model similar, care va fi probabil mai eficient.

 

În modul de răcire, o pompă de căldură funcționează exact ca un aparat de aer condiționat. De asemenea, procesul de instalare pentru ambele sisteme este în esență același. Costul de instalare a unei pompe de căldură tinde să fie mai mare decât cel de instalare a unui aer conditionat, cu un grad de eficiență și o capacitate similare, deși suma exactă poate varia.

 

Așadar, dacă oricum înlocuiți (sau adăugați) un aparat de aer condiționat, ar putea avea sens să plătiți un pic mai mult pentru o pompă de căldură.

 

Doriți un control mai bun al climatizării

O pompă de căldură split este o modalitate accesibilă și eficientă de a adăuga un control al climatizării. Multe dintre soluțiile termice reprezintă modalități costisitoare de a încălzi o locuință, dar, în funcție de factori precum locul în care locuiți și costul energiei electrice, este posibil să economisiți bani în timp dacă treceți la o pompă de căldură, chiar și atunci când includeți costul instalării acesteia.

 

Pompele de căldură, în general, sunt în mod obiectiv o idee excelentă.

Modul în care o pompa de caldura se potriveste situatiei dvs depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de casă în care locuiți, precum și de climatul local și de programele stimulente.

 

Aproape jumătate din consumul de energie al unei case obișnuite se duce spre încălzire. Așadar, orice lucru pe care îl faceți pentru a vă încălzi mai eficient și cu surse de energie mai puțin poluante va contribui în mare măsură la creșterea sustenabilității casei dvs. Este una dintre cele mai impactante modalități de a vă reduce amprenta de carbon și nu necesită o schimbare a stilului de viață.

 

Locuiți undeva unde există subvenții pentru pompele de căldură

Pompele de căldură - în special modelele care funcționează bine în climatele foarte reci - tind să coste mai mult la început decât alte tipuri de aparate de încălzire. Cu subvenții de stat sau de utilități, o pompă de căldură poate costa mai puțin decât alte sisteme de încălzire.

 

Cum să alegeți pompa de căldură potrivită pentru casa dumneavoastră?

 

Mărimea (capacitate)

O pompă de căldură care este prea mică pentru nevoile dvs. va avea dificultăți în a vă menține casa confortabilă din punct de vedere termic. Pe de altă parte, o unitate supradimensionată va costa mai mult.

 

Capacitatea de răcire a unei pompe de căldură se măsoară în unități termice britanice pe oră (Btu/oră). Calculele ar trebui să fie efectuate după ce se face orice modernizare a etanșării aerului sau a izolației casei dvs. și ar trebui să fie făcute indiferent dacă înlocuiți o unitate sau instalați un sistem nou.

 

Tipul de compresor

Compresorul este partea care pompează căldura. Pompele de căldură standard au un compresor cu o singură viteză. Acest sistem funcționează destul de bine, dar temperatura și umiditatea relativă din casa dvs. vor oscila în sus și în jos în funcție de cicluri. Unele compresoare au două viteze, ceea ce atenuează oscilațiile, dar ele sunt totuși prezente.

 

Standardul de aur este un compresor cu viteză variabilă. Acesta este proiectat să funcționeze aproape în mod constant, reglându-se în timp pentru a furniza doar atât de multă încălzire sau răcire cât este necesar pentru a vă menține confortul în casă. Este, de asemenea, mult mai bun la menținerea umidității relative sub control decât modelele cu o singură viteză.

 

Compresoarele cu viteză variabilă nu numai că vă mențin casa mai confortabilă, dar sunt și mai eficiente din punct de vedere energetic. Poate părea contraintuitiv, dar este nevoie de mult mai puțină energie pentru a mișca o cantitate mică de căldură decât pentru a mișca o cantitate mare de căldură.

 

Eficiență

Unele pompe de căldură folosesc mai puțină energie decât altele pentru a oferi același nivel de confort. În modul de răcire, eficiența este exprimată în mod obișnuit ca indicele de eficiență energetică sezonieră (SEER). Cu cât este mai mare SEER, cu atât mai mare este eficiența. În modul de încălzire, măsura folosită este factorul de performanță sezonieră de încălzire (HSPF). Din nou, cu cât numărul este mai mare, cu atât unitatea este mai eficientă din punct de vedere energetic.

 

Pompele de căldură cu ratinguri SEER și HSPF mai mari tind să coste mai mult, dar se vor amortiza adesea în timp prin costuri mai mici de energie și pot fi eligibile pentru stimulente. Pompele de căldură cu valori SEER mai mari tind, de asemenea, să aibă valori HSPF mai mari, deși nu există o relație directă între cele două. Dacă locuiți într-o climă caldă, acordați o atenție sporită SEER-ului. În climatele reci, căutați un HSPF mai mare.

 

Performanță climatică

Dacă locuiți într-o regiune cu ierni friguroase, va trebui fie să alegeți o pompă de căldură care este clasificată pentru a funcționa bine la cele mai scăzute temperaturi pe care regiunea dvs. le înregistrează în mod regulat, fie să aveți un sistem de încălzire secundar care să vă susțină pompa de căldură.

 

Toate pompele de căldură cu sursă de aer au dificultăți în a funcționa pe măsură ce temperaturile scad; spațiul pe care îl pot încălzi în mod eficient se micșorează, iar acestea nu funcționează la fel de eficient. Pragul de performanță slabă variază de la un model la altul: Unele pompe de căldură se clatină la -4° C, altele la -8° C sau mai puțin.

 

Modelele comercializate ca pompe de căldură pentru climă rece pot funcționa la potențialul lor maxim până la -15° C și pot furniza căldură chiar și până la -30° C.

 

Dacă locuiți într-o zonă în care temperatura scade rar sau niciodată sub zero grade Celsius, o pompă de căldură standard poate face față celei mai mari părți a nevoilor dumneavoastră de încălzire și răcire.

 

Zgomot

Producătorii publică nivelurile de zgomot pentru produsele lor în manualul de utilizare și, adesea, pe site-urile lor web. Aceștia tind să includă estimări de zgomot pentru o varietate de temperaturi exterioare și viteze ale ventilatorului, măsurate în decibeli. Un rating mai mic este mai bun, bineinteles.

 

Cum se întreține corect o pompă de căldură?

Sfatul convențional este că pompele de căldură ar trebui să fie întreținute în mod regulat pentru o performanță optimă, caci un sistem bine întreținut ar trebui să funcționeze mai eficient.

 

Dacă angajați un tehnician de service, iată ce veți dori ca acesta să facă, o dată pe an:

 

- sa curețe și spele serpentinele;

- sa goleasca tigaia și sistemul de drenaj și sa aspirare compartimentele suflantei;

- să verifice dacă sistemul este încărcat corespunzător cu agent frigorific, dacă nu există scurgeri și dacă toate componentele mecanice funcționează corect.

 

De asemenea, vă puteți ocupa singur de unele lucrări de întreținere:

 

- curățați grilele și filtrele lunar;

- curățați resturile și murdăria de pe serpentinele condensatorului și verificați dacă există blocaje în conducta de scurgere;

- urmați instrucțiunile producătorului pentru schimbarea filtrului și recomandările acestuia cu privire la frecvența cu care trebuie schimbat. În general, cu cât un filtru de unică folosință este mai gros, cu atât mai rar trebuie schimbat.

Recomandări

Brand recunoscut
Pompa De Caldura Hibrida Daikin Altherma
Caracteristici
 • Online controller
 • Selecteaza intotdeauna cel mai economic mod de functionare
 • Costuri reduse de investitie
 • Instalare usoara si rapida
 • Compresoare cu inverter
(115 reviews)
Cea mai bună pompă de caldură aer-apă
Pompa de caldura aer-apa Hitachi
Utilizare Rezidential
Tip centrala termica Electrica
Destinat pentru Incalzire & Preparare apa calda menajera
Suprafata de montare Perete
Tip alimentare Electricitate
Preparare apa calda Cu boiler integrat
Tiraj evacuare gaze arse Natural
Putere utila maxima incalzire 5.6 kW
Culoare Alb
(122 reviews)
Cea mai bună pompă de caldură cu invertor
Pompa de caldura AER-Apa NIBE F2040
Caracteristici
 • Compresor twin rotary controlat prin inverter./li>
 • Tip monobloc, forma compacta, schimbator in unitatea externa pentru eficienta maxima
 • Include functia de racire activa
 • Tava colectare condens incorporata cu sistem de degivrare
(25 reviews)

Întrebări Frecvente

 • De ce contează climatizarea?

  Chiar dacă achiziționați cel mai modern sistem de pompă de căldură disponibil, acesta nu va face mare lucru dacă în locuința dvs. există curent de aer. Casele care nu sunt izolate suficient pot pierde până la 20% din energie, ceea ce sporește și mai mult costurile anuale de încălzire și răcire ale proprietarului, indiferent de tipul de sistem HVAC pe care îl are. De asemenea, casele cu scurgeri de aer tind să fie mai vechi și mai dependente de combustibilii fosili.

 • Ce diferență face un invertor?

  Majoritatea pompelor de căldură folosesc tehnologia Inverter. Invertoarele permit unui sistem să funcționeze continuu la viteze variabile, folosind doar atâta energie cât este nevoie pentru a menține o temperatură confortabilă. În cele din urmă, utilizează mai puțină energie și face mai puțin zgomot .

  De asemenea, tehnologia Inverter funcționează bine în combinație cu eficiența variabilă a tehnologiei pompelor de căldură. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la reducerea sau oprirea sistemului atunci când plecați din casă pentru o perioadă de timp, deoarece sistemul se va autoregla atât de bine încât va lucra pentru a menține temperatura.