Review Sony PlayStation 5: Merită cumpărată această consolă de ultimă generație?

Review Sony PlayStation 5: Merită cumpărată această consolă de ultimă generație?

Așteptările pentru Sony în ceea ce privește noua generație de console au fost exagerat de mari. PlayStation 4 a avut un succes răsunător, iar jucătorii consideră că Sony deschide noi orizonturi, neimaginate până acum, cu acest sistem next-gen. PlayStation 5 nu numai că a întrecut aceste așteptări, dar le-a făcut să pară conservatoare. Cu viteze de încărcare fulgerătoare și modificări inovatoare ale controlerului DualShock, PS5 ridică ștacheta pentru următoarea generație de jocuri.

Alegerea noastră
Specificații tehnice
Tip procesor x86-64-AMD Ryzen Zen 2
Numar nuclee 8
Tip memorie RAM GDDR6
Capacitate memorie RAM 16 GB
Tip chipset video AMD Radeon RDNA 2-based graphics engine
Unitate optica Blu-Ray
Tip stocare SSD
Capacitate stocare 825 GB
Retea 10/100/1000
Wireless 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Versiune Bluetooth 5.1
Tip alimentare La retea
Tehnologii audio Tempest 3D AudioTech
 • Hardware rapid
 • Timp de încărcare a jocurilor excelent
 • Design atractiv
 • Jocuri exclusive
 • Controler nou cu funcții haptice îmbunătățite
 • Spațiu de stocare limitat la toate modelele
 • Consola este foarte mare

Hardware-ul: este rapid, dar masiv

Sony, încă de la început, a spus că PS5 este despre viteză. Dar, până nu îl experimentezi, este greu de transmis cât de mare este diferența pe care o poate face viteza.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales se încarcă în câteva secunde – și odată intrat în joc, nu veți avea parte de niciun fel de ecran de încărcare. Doriți indicii și sfaturi pentru joc care de obicei populează ecranele de încărcare? Va trebui să le găsiți în altă parte.

Această optimizare este evidentă și în alte titluri publicate de Sony, cum ar fi Horizon Forbidden West. Aceasta adaugă enorm la factorul de imersiune al jocurilor și are un impact pozitiv asupra fluxului poveștii în titlurile narative.

Este interesant de remarcat că această diferență de performanță percepută provine mai degrabă din software, decât din hardware. Din punct de vedere tehnic, consola Xbox Series X de la Microsoft este cea mai puternică, deși PlayStation 5 are un avantaj în ceea ce privește performanța de stocare. Cu toate acestea, Xbox nu dispune de o bibliotecă exclusivă puternică, iar relativ puține jocuri de ultimă generație profită pe deplin de capacitățile noii console. Acest lucru îi conferă un mare avantaj lui PlayStation 5 chiar și după doi ani.

Designul fizic al PlayStation 5 poate reprezenta o problemă. Este o piesă mare, iar dacă optați să o plasați pe orizontală, suportul nu se va fixa pe panourile din spate. Ca urmare, dacă ajustați cablurile, va trebui să vă faceți griji cu privire la alunecare. De asemenea, nu veți dori să puneți nimic deasupra sa. În cazul în care alegeți poziționarea verticală, veți avea un mini turn lângă televizor, ceea ce, în funcție de dispunerea camerei, ar putea fi deranjant.

hardware playstation 5

Xbox Series X de la Microsoft este o consolă mai mică, însă design-ul său în formă de cutie va fi în continuare problematic pentru un dulap A/V obișnuit. Jucătorii care au un spațiu limitat pentru o consolă pot lua în considerare în schimb Xbox Series S, care este mult mai mic decât PlayStation 5 sau Series X și are o formă tradițională de monolit.

Capacitatea de stocare: nu este suficientă

Călcâiul lui Ahile al PS5 este spațiul de stocare. Din cauza unității solid-state și a dimensiunii sistemului de operare, jucătorii vor avea la dispoziție doar 667GB din cei 825GB de hard disk pentru jocuri. Aceasta este o cantitate infimă care va duce la aceeași problemă cu care s-au confruntat jucătorii cu PS4. Aceștia vor trebui să aleagă ce titluri să păstreze pe sistem și pe care să le șteargă (chiar dacă le pot reîncărca în majoritatea cazurilor).

Cei mai recenți posesori de PlayStation 4 au cumpărat, fără îndoială, PS4 Pro, care a fost livrat cu 1 TB de spațiu de stocare. Scontând spațiul de stocare rezervat de sistem, un PS4 Pro de 1TB oferea aproximativ 862 GB de stocare disponibilă. PlayStation 5 este destul de departe în urma acestei cifre, în ciuda dimensiunii tot mai mari a jocurilor AAA.

Proprietarii pot extinde această cantitate prin achiziționarea și instalarea unui SSD NVMe PCIe 4.0. Consola are un slot SSD deschis tocmai în acest scop. Acestea sunt singurele hard disk-uri care vă vor permite să profitați de vitezele de încărcare ale PS5. Un SSD NVMe PCIe 4.0 normal costă aproximativ 200 de dolari, ceea ce nu este ieftin. Partea bună este că valorează mai puțin decât cardurile de stocare de 220 de dolari folosite de consolele Xbox Series X și S de la Microsoft.

De asemenea, puteți conecta un HDD sau un SSD extern, dar nu veți vedea avantajele de viteză ale sistemului pe niciun joc stocat acolo. Iar orice jocuri PS5 stocate acolo nu vor putea fi jucate până când nu le transferați pe unitatea internă, ceea ce face ca unitățile externe să fie utile doar pentru jocurile mai vechi.

Controlerul: este o reușită

Alegerea noastră
Controller PlayStation 5 DualSense
Tip produs Gamepad
Tip conectivitate Wireless
Conectivitate USB Bluetooth Audio jack
Platforma PlayStation PlayStation 5
Tip alimentare Acumulator
Porturi 1 x Jack 3.5 mm 1 x USB type C
Numar butoane 13
Functii Vibratii Senzor de miscare Dual sense
(34 reviews)
 • Simț tactil precis în experiența jocurilor video
 • Feedback haptic impresionant
 • Dispune de baterie reîncărcabilă
 • Puțin mai mare decât DualShock 4

Dacă timpii de încărcare sunt arma principală a PS5, noul controler DualSense este cea secundară. Și este impresionant.

Ușor mai mare decât DualShock 4, acesta rafinează feedback-ul haptic, încorporând un simț precis al atingerii în experiența de joc video. Acest lucru ar putea deveni banal, dar, deocamdată, adaugă un alt nivel jocurilor, sporind imersiunea jucătorului.

Te străduiești să deschizi o ușă grea sau să tragi cu arcul? Declanșatoarele manuale pot transmite această tensiune. Ați avut o aterizare dură în timp ce treceați cu mașina peste un deal? Veți ști acest lucru. Acest nou feedback haptic este un lucru subtil pe care, la fel ca și lipsa ecranelor de încărcare, îl veți aprecia. Nu vă veți da seama cât de repede v-ați obișnuit cu el.

Până acum, caracteristicile speciale au fost mai mult sau mai puțin reușite. Unele jocuri sunt un pic cam prea pretențioase cu utilizarea declanșatoarelor adaptive, ceea ce face ca acestea să fie dificil de jucat din punct de vedere fizic. Însă cele câteva jocuri care profită cu adevărat de controler arată cât de special este acesta. Returnal, de exemplu, folosește incredibil de bine feedback-ul haptic, permițându-vă să simțiți fiecare picătură de ploaie sau să simțiți un parazit contorsionându-se în mâinile dumneavoastră. Momente de acest gen fac ca experiențele oferite de PS5 să nu se asemene cu nimic din ceea ce există în prezent pe piață.

Un nou microfon încorporat este mai puțin util în majoritatea jocurilor, dar vă va permite să discutați pe scurt cu prietenii fără căști.

Costul acestei noi funcționalități este durata de viață a bateriei. DualSense are o baterie reîncărcabilă (față de dependența de bateriile AA de la Seria X), dar am constatat că această încărcare se epuizează rapid. Încărcarea prin intermediul USB-ului PS5 rareori a dus la o încărcare completă, fie în modul standby, fie lăsat la putere maximă. Un suport de încărcare separat, furnizat de Sony, a încărcat controlerul complet.

Controlerele PlayStation 4 vor funcționa cu PlayStation 5, dar numai cu jocurile PS4 jucate prin compatibilitate retroactivă. Microsoft oferă o compatibilitate încrucișată a controllerelor care permite vechilor controllere Xbox One să fie compatibile cu noul Xbox.

Jocurile și software-ul: Vedetele consolei

Alegerea noastră
Jocuri PlayStation 5
Platforma PlayStation
Compatibilitate device gaming Playstation 5
Tip joc Actiune/Aventura
Subtip joc Open World
Tip editie Standard
Rating PEGI (varsta recomandata) 16+
Versiune limba Engleza
Numar jucatori Single-Player
Continut pachet: 1 x Joc
(15 reviews)
 • Gama largă de jocuri exclusive
 • Cloud gaming nu e încă integrat

Microsoft s-a aflat în situația ciudată de a debuta cu o nouă consolă fără un titlu de lansare, dar Sony a avut inițial o poziție de invidiat.

Spider-Man: Miles Morales al companiei Marvel este o experiență grozavă care prezintă multe, dacă nu toate, caracteristicile PS5. Povestea este relativ scurtă, însă există o mulțime de misiuni secundare care prelungesc timpul de joc. Astro’s Playroom este o bijuterie ascunsă de creatori, încărcat cu Easter Eggs ce amintesc de un Super Mario Bros. mai puțin sofisticat, dar care în același timp acționează ca o prezentare a noilor caracteristici ale controlerului PS5.

Aceste jocuri singure au reprezentat o lansare puternică, iar Sony a făcut o treabă excelentă pentru a susține trendul de atunci. Consola a avut mai multe exclusivități, toate fiind de înaltă calitate. Ratchet & Clank: Rift Apart este unul dintre cele mai bune jocuri pe care le puteți cumpăra, fiind o forță tehnică. Horizon Forbidden West este un joc open-world hipnotizant, chiar dacă Elden Ring i-a luat-o înainte la lansare. Gran Turismo 7 are câteva chichițe legate de microtransacțiuni, dar este un simulator de curse excelent pentru cei care vor să forțeze puterea consolei. PS4 a excelat datorită șirului său constant de jocuri reușite, iar acest lucru a rezistat pentru Sony până acum în era PS5.

În plus, Sony a relansat recent serviciul PS Plus, oferindu-le abonaților acces la peste 700 de jocuri. Aceasta include câteva titluri retro care datează din epoca PS1. Deși nu este la fel de convingător ca Game Pass, este un serviciu foarte necesar care oferă fanilor PlayStation ceva de făcut între jocurile de mare valoare. Sony are un ecosistem mai bine construit acum decât la lansare, ceea ce nu a făcut decât să facă din PS5 o valoare mai mare.

PlayStation 5 pe termen lung

PS5 este în continuare sistemul de depașit în această generație de console. Cu toate acestea, jocurile în cloud sunt o metodă de livrare care câștigă teren, la fel cum a făcut-o livrarea digitală la începutul anilor 2010.

Microsoft a îmbrățișat această tehnologie, permițând utilizatorilor să joace practic orice joc Xbox prin intermediul oricărui dispozitiv pe care îl dețin (atât timp cât au Xbox Game Pass). Sony are propria sa integrare în Cloud cu PS5, dar, în ciuda faptului că a cumpărat cu mult timp în urmă doi inovatori pe piață (OnLive și Gaikai), compania nu a reușit să facă prea multe pentru a-și energiza baza și a construi această afacere.

Vor face oare jocurile în cloud gaming ca puterea consolei să devină mai puțin relevantă în anii următori? Este greu de spus. Jucătorii sunt sceptici față de această tehnologie, temându-se de lag, dar răspândirea internetului de mare viteză ar putea șterge aceste îngrijorări. Iar dacă jocurile în cloud gaming devin cu adevărat o metodă de redare semnificativă, Sony s-ar putea trezi în urma tuturor, pe măsură ce Microsoft aduce Xbox pe aproape toate dispozitivele.

Totuși, acesta este viitorul. Deocamdată, Sony a livrat o consolă de nouă generație extraordinară, completată cu cel puțin un joc la pachet. A reușit să se bazeze pe elanul PS4, să inoveze fără să se întindă prea mult și să ofere jucătorilor o rază de speranță într-un an în care aceasta a fost cel puțin nesigur.

Opinia noastră

PlayStation 5 este tot ce și-au dorit jucătorii – și chiar mai mult. Deși spațiul de stocare este o preocupare reală, iar viziunea pe termen lung a Sony asupra schimbărilor din industrie este discutabilă, nu se poate nega faptul că aceasta este o adevărată consolă de ultimă generație. Face ca jocurile existente să fie mai distractive și deține o bibliotecă impresionantă de exclusivități care continuă să se extindă.

Întrebări frecvente

Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre PlayStation 5

Există o alternativă mai bună pentru PlayStation 5?

+

Nu. PS5 învinge concurența cu ușurință și face ca PS4 să pară aproape arhaic.

Cât va rezista PlayStation 5?

+

Așteptați-vă la o viață lungă de la acest sistem. Cel mai mare obstacol îl reprezintă trecerea la jocurile stocate pe cloud. Dacă acest lucru se va întâmpla mai repede decât se așteaptă cunoscătorii din industrie, Sony ar putea avea dificultăți în a ține pasul cu Microsoft.

Ar trebui să cumpărați un PlayStation 5 ?

+

Da. PlayStation 5 este un sistem care se ridică la înălțimea etichetei impuse de noua generație de console.