Review Nintendo Switch OLED: Cea mai bună consolă portabilă

Review Nintendo Switch OLED: Cea mai bună consolă portabilă

O mare parte din discuțiile în jurul modelului Nintendo Switch OLED au fost despre ceea ce nu oferă, decât despre ceea ce va oferi. Încă de la anunțul său inițial, fanii au fost dezamăgiți de lipsa a trei aspecte ale acestui upgrade: grafică 4K în modul andocat, o creștere a rezoluției în modul portabil și o creștere a bateriei. Acest lucru i-a lăsat pe mulți să considere sistemul ca fiind un upgrade neesențial pentru Switch.

Alegerea noastră
Specificații tehnice
Tip procesor NVIDIA Custom Tegra
Numar nuclee 4
Tip chipset video 0.24 TFLOP Tegra X1
Unitate optica Fara unitate optica
Tip stocare NAND Flash
Capacitate stocare 64 GB
Wireless 802.11 a/b/g/n/ac
Versiune Bluetooth 4.1
Tip alimentare Cu acumulatori
Tip acumulator Lithium-Ion
Capacitate acumulator 4310 mAh
Tehnologii audio Stereo 5.1 linear PCM
(78 reviews)
  • Ecran îmbunătățit
  • Sistem udio îmbunătățit
  • Stand mult mai bun
  • Design mai curat al dock-ului
  • Nu există actualizări pentru TV
  • Spațiul de stocare este încă mic

Ecranul: claritate OLED superioară

Singura diferență esențială pe care trebuie să o cunoști este ecranul OLED omonim al consolei. Având în vedere cât de puțin inventiv este numele consolei, trebuie să presupunem că Nintendo își pune multe speranțe în acest aspect. Există însă un motiv întemeiat pentru asta: Noul ecran OLED este incontestabil mai bun decât ecranul LCD al Switch-ului original.
 
În primul rând, ecranul este mai mare. În timp ce Switch-ul original are un ecran de 6,2 inch înconjurat de un chenar negru gros, OLED-ul se întinde până la 7 inch, utilizând mai bine spațiul real al Switch-ului. Este o diferență notabilă, mai ales că jocurile video tind să folosească cel mai mic text posibil atunci când vine vorba de interfață.
 
Mai important, totul este mai luminos pe panoul OLED. Poți vedea asta în mod clar prin simpla pornire a meniului principal pe o consolă veche versus pe una nouă. Switch-ul original aproape că arată ca și cum ar avea o ceață albă peste el, estompând culorile foarte puțin. Prin contrast, totul este clar pe ecranul OLED; nu se simte ca și cum se pierde ceva în traducerea digitală. În timpul testării Metroid Dread pe acesta, am făcut schimb între televizor și OLED-ul din modul portabil. Am constatat rapid că imaginea arăta mai clar pe ecranul OLED decât pe televizor. Ca urmare, am optat să jucăm întregul joc în modul portabil.
 
Pentru fanii dezamăgiți, un ecran mai bun a fost doar o parte din așteptări. Consola nu dispune de niciun fel de îmbunătățire a rezoluției în modul portabil, ceea ce înseamnă că este limitată la 720p, că și predecesorul său. Lipsa de 1080p pare o mare problemă, însa în realitate nu reprezintă o mare diferență pe un ecran de șapte inci. În schimb, OLED-ul oferă jocurilor Nintendo un avantaj acolo unde contează cu adevărat. Un joc precum Mario Kart 8 Deluxe strălucește pe consolă, cu culorile sale care ies în evidență în toată splendoarea lor vibrantă.
 
Noi suntem genul de jucători de Switch care folosesc consola aproape exclusiv în modul portabil, chiar și acasă. Din acest punct de vedere, noul ecran este o îmbunătățire notabilă.

Suportul: o îmbunătățire incontestabilă

Celelalte îmbunătățiri ale OLED sunt mai subtile prin comparație, deși justifică creșterea de 50 de dolari a prețului. În primul rând, sistemul are un suport cu picior complet reproiectat, care face ca cel din plastic fragil al vechiului Switch să pară o glumă. Întreaga jumătate inferioară din spate a consolei se pliază și rămâne la locul ei în orice unghi. Se apleacă atât de mult pe spate încât consola poate sta aproape întinsă, cu o ușoară înclinare. Switch-ul pare mult mai stabil în modul de masă (tabletop mode), ceea ce face câ visul de a juca în avion să pară mult mai realist. 
 
Sistemul audio primește, de asemenea, un boost în această versiune, ceea ce este o aspect mic, dar plăcut. Atunci când jucați în modul portabil, difuzoarele sună putin mai tare și mai clar. Totuși, această actualizare audio nu va fi diferită dacă te joci cu căștile în urechi în timp ce te afli în mișcare, dar este plăcută pentru un jucător care joacă din confortul propriei canapele.
Celelalte schimbări de aici sunt mai puțin esențiale. Stocarea internă a Switch-ului a fost dublată, de la 32 GB la 64 GB. Acest număr este încă destul de mic, având în vedere că viitorul Steam Deck include 512 GB de stocare dacă plătești pentru modelul de top. Jocurile de pe Switch sunt mai mici decât cele de pe PC și încă mai puteți economisi spațiu dacă cumpărați jocul Nintendo în format fizic, dar cei care trăiesc prin descărcări vor avea oricum nevoie de un card microSD.
 
Componenta estetică este și ea un touch frumos, deși nu reprezintă un motiv pentru a face upgrade. Joy-Cons-urile albe par deosebit de curate atunci când sunt atașate la ecran, făcându-le să pară mai puțin o jucărie. Dock-ul alb este la fel de plăcut ochiului. De asemenea, interiorul stației de andocare arată mai îngrijit, cu un interior negru neted care nu pare să zgârie ecranul la fel de mult ca stația de andocare normală. Nu aș sfătui pe nimeni să ia o consolă pentru culorile sale (nu există nimic diferit în ceea ce privește Joy-Cons urile), însă este un bonus.
 
“Bonus” este un fel de cuvânt cheie aici. În afară de ecran și de suportul cu stativ, noile caracteristici ale OLED-ului sunt niște adaosuri frumoase, dar neesențiale. Singurul boost important aici este în ceea ce privește bateria, deși depinde de ce Switch dețineți deja. Pentru cei care au cumpărat modelul de bază Switch din 2017 și nu au făcut upgrade la noul SKU în 2019, OLED dispune de bateria de dimensiuni mai mari a acestuia din urmă. Atunci nu a meritat să dai 300 de dolari pentru un produs identic, dar acum este mai atrăgător în contextul unui sistem cu adevărat îmbunătățit.

Regres: Jucătorii pe TV sunt neglijați

Ceea ce este cel mai derutant la Switch OLED este faptul că nu aduce îmbunătățiri reale pentru jocul în dock. În timp ce modul portabil și tabletop primesc o modificare, consola va rula la fel pe televizor. Având în vedere că Nintendo a lansat anterior Switch Lite, axat strtict pe consolă portabilă, ne-am fi putut aștepta ca următoarea consolă să abordeze celălalt sector al bazei lor de jucători. În mod derutant, nu este cazul aici.
 
Există o singură diferență reală când vine vorba de jocul pe TV: Dock-ul nou reproiectat include un port LAN pentru a susține jocul online prin cablu. Teoretic, acest lucru ar trebui să facă experiențele online mai stabile, ceea ce este ceva de care Nintendo Switch are nevoie cu disperare. Firește, nu este chiar atât de simplu. Multiplayer-ul online este un drum cu două sensuri. Dacă sunt conectat prin cablu, voi ști că nu voi avea probleme cu Wi-Fi, dar asta nu înseamnă că adversarii mei nu vor avea probleme la rândul lor. Majoritatea testelor cu Super Smash Bros. Ultimate au decurs fără probleme, dar, din când în când, intram într-un meci în patru jucători și apărea riscul de lag. Un port de internet prin cablu funcționează cu adevărat doar dacă toată lumea are acces la el, ceea ce necesită că toți jucătorii să își actualizeze dock-urile. Practic, conexiunea prin cablu va fi un beneficiu real pentru jucătorii competitivi.
Alegerea noastră
Jocuri Nintendo Switch OLED
Platforma Nintendo
Compatibilitate device gaming Nintendo Switch
Tip joc Racing
Subtip joc Arcade
Data lansare Aprilie
Rating PEGI (varsta recomandata) 3+
Versiune limba Engleza
Numar jucatori Single-Player Multi-Player Co-Op
(26 reviews)
  • O colecție uluitoare de jocuri noi și clasice
  • Redarea 4K încă nu este funcțională
Ceea ce putem face este să ne actualizăm consola portabilă cu noua versiune de Nintendo Switch OLED, o recomandare evidență pentru unii jucători, dar complet irelevantă pentru alții. Cumpărați o consola portabilă pentru prima dată? Switch OLED este soluția de nerefuzat. Ești un jucător pe consolă portabilă dornic să treci la un alt nivel? Atunci Nintendo Switch OLED reprezintă o scuză bună pentru a face un upgrade dacă ai bani puși deoparte. Dar pentru cei care se joacă doar pe televizor, nu există niciun motiv pentru a cumpăra un Nintendo Switch OLED – mai ales că dock-ul va putea fi achiziționat separat prin intermediul site-ului Nintendo.
 
Având în vedere că Nintendo neagă informațiile conform cărora un model 4K este în lucru, este imposibil de știut dacă vom avea vreodată un Switch Pro adevărat. Deocamdată, acesta ar putea fi ultimul upgrade pe care îl vom primi pe durata de viață a Switch-ului. Cu siguranță nu este schimbarea pe care o sperăm, dar am minți dacă am spune că noul ecran nu este impresionant. Acesta este modelul pe care Nintendo ar fi trebuit să îl scoată la lansare.

Opinia noastră

Modelul Nintendo Switch OLED este o îmbunătățire a unei console deja bune. Nu, nu poate redă 4K și nu aduce schimbări radicale, însă un upgrade este un upgrade. Noul panou OLED este o îmbunătățire uriașă care face ca vechiul ecran al Switch-ului să pară prin comparație spălăcit. Noul suport cu stativ și sistemul audio mai bun justifică cei 50 de dolari în plus, deși celelalte îmbunătățiri ale sale sunt oarecum în plus. Poate că nu este upgrade-ul de care consola avea nevoie după patru ani pe piață, dar este în mod cert varianta de cumpărat dacă nu dețineți deja un Switch.

Întrebări frecvente

Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre Nintendo Switch OLED

Există o alternativă mai bună pentru Nintendo Switch OLED?

+

Este cu siguranță mai bun decât un Switch obișnuit dacă dorești să joci în modul portabil. Dacă doriți mai multă putere, Steam Deck este cea mai bună alegere (asta dacă reușiți să puneți mâna pe unul).

Cât va rezista Nintendo Switch OLED ?

+

Dock-ul reproiectat reduce posibilitatea de a zgâria ecranul. Dacă Switch-ul tău încă funcționează după patru ani, atunci așteaptă-te că acesta să continue să funcționeze într-un mod similar.

Ar trebui să cumpăr un Nintendo Switch OLED?

+

Da. Dacă nu aveți deja un Switch, nu există niciun motiv să nu începeți de aici. Este un upgrade util și pentru cei care joacă în modul portabil, deși jucătorii TV nu vor obține prea mult din acest upgrade.