Review Microsoft Xbox Series X: Merită să o cumperi?

Review Microsoft Xbox Series X: Merită să o cumperi?

Sincronizarea este totul. Când o consolă se lansează, acel moment este critic. Fiecare componentă a unui nou sistem – de la hardware la software – trebuie să se îmbine pentru a satisface așteptările unei baze de fani nerăbdători și adesea hipercritici. Iar atunci când Xbox Seria X a fost lansată pentru prima dată în 2020, nu a avut arta sincronizării de partea sa, datorită faptului că pandemia de COVID-19 a stricat marile planuri de lansare ale Microsoft.

La început, Xbox Series X a fost precum un atlet care și-a petrecut anul exersând pentru marele meci, doar pentru a constata că restul echipei nu și-a făcut apariția. A fost un motor puternic care a corectat multe dintre greșelile din primele zile ale Xbox One. Viitorul era incontestabil strălucitor, dar, din cauza întârzierilor software, nu a fost un sistem care să merite achiziționat imediat – sau oricând în lunile care au urmat.

Alegerea noastră
Specificații tehnice
Tip procesorCustom Zen 2, 8X Cores, 3.8 GHz (3.66 GHz w/SMT)
Numar nuclee8
Tip memorie RAMGDDR6
Capacitate memorie RAM16 GB
Tip chipset video12 TFLOPS, 52 CUs, 1.825 GHz Custom RDNA 2
Unitate opticaBlu-Ray
Tip stocareSSD
Capacitate stocare1 TB
Retea10/100/1000
Wireless802.11 ac
Tip alimentareLa retea
Tehnologii audioDolby TrueHD Dolby Digital 5.1 Dolby Atmos® DTS 5.1 L-PCM, pana la 7.1
(125 reviews)
 • Potențial puternic
 • Mai mult spațiu de stocare decât PS5
 • Bibliotecă accesibilă prin Game Pass
 • Valoare bună
 • Lipsa unor jocuri exclusive
 • Greu de montat în majoritatea dulapurilor A/V
 • Potențialul pentru următoarea generație este neexploatat

Configurare: grăbește-te să descarci

Jucătorii știu că trebuie să se aștepte schimbari de ultim moment, iar asta nu face ca situația să fie mai puțin frustrantă. Descărcarea inițială a fost de mai puțin de 1GB, iar aceasta a fost separată de orice actualizare necesară a jocului. Controlerul necesită, de asemenea, un patch.

Rezultatul este un proces de configurare care va dura probabil între 10 minute și o oră din timpul tău, în funcție de viteza conexiunii tale la internet. Cu siguranță, este mai bine să primești un patch, dar conflictul dintre actualizările din prima zi și dorința de a încărca un joc în momentul în care pornești consola este o problemă pe care noul și strălucitorul hard disk solid-state nu o poate rezolva.

În rest, configurarea consolei este floare la ureche. Microsoft îndeamnă la utilizarea aplicației Xbox pentru a face acest lucru. Aceasta economisește mult timp, permițându-vă să copiați rapid setările, GamerTag-ul, parola Wi-Fi și alte informații, simplificând drastic configurarea.

Performanță: multă putere, într-o cutie mare

Microsoft a lăudat hardware-ul său superior la un nivel aproape asurzitor încă de când a prezentat pentru prima dată Seria X (numit la vremea respectivă Project Scarlett). Până acum, probabil că știți specificațiile și cuvintele de ordine: 120 de cadre pe secundă (fps), HDR, 12 teraflopi putere de procesare și așa mai departe.

În ciuda performanțelor sale, Series X este surprinzător de silențios. Structura de răcire a sistemului este atât de eficientă încât uneori vă veți întreba dacă nu cumva consola este de fapt oprită. Xbox One, în comparație, este ca un motor cu reacție.

hardware xbox seria x

Seria X nu se potrivește, totuși, ușor în majoritatea colțurilor casei. Microsoft (ca și Sony) și-a construit sistemul de nouă generație pentru a fi un obiect de prezentare. Seria X este mai mică decât PlayStation 5, dar tot nu este construită pentru a se potrivi cu ușurință în dulapul A/V obișnuit din sufragerie. Acest lucru se datorează lățimii sale, consecința unei forme mai mult asemănătoare cu o cutie decât cu un monolit. Aceasta ar putea fi o neplăcere pentru unii utilizatori.

Odată ce veți avea ocazia să puneți Seria X la încercare, veți descoperi o consolă extrem de puternică, care se ridică la înălțimea promisiunilor de performanță ale Microsoft. Jocuri precum Forza Horizon 5 și Microsoft Flight Simulator arată uimitor pe Series X și probabil că se vor juca mai bine acolo decât pe PC-ul dumneavoastră. Dar aceste experiențe sunt încă puține și îndepărtate, chiar și după doi ani. Poate vom prinde momentul în care hardware-ul consolei va fi împins la limitele sale, pe măsură ce Microsoft adună editori precum Activision Blizzard, însa, deocamdată, sporul de putere față de Xbox One nu s-a simțit atât de puternic pe cât ar trebui să fie.

Stocare: 1TB nu mai este ceea ce a fost odată

Seria X vine cu un spațiu de stocare acceptabil, deși nu optim. Hard disk-ul de 1 TB (față de 512 GB al lui Series S) este la același nivel cu cel al Xbox One X. Totuși, veți avea la dispoziție doar 802 GB, după ce veți scădea cantitatea folosită de sistemul de operare al sistemului. Acest lucru ar trebui să fie în regulă inițial, dar pe măsură ce această generație avansează și jocurile necesită mai mult spațiu, ar putea fi problematic.

Mărirea memoriei sistemului la 2 TB ar fi putut asigura viitorul consolei, deși cu siguranță ar fi afectat prețul de 500 de dolari al Seriei X (un punct de vânzare cheie pentru Microsoft).

Cu toate acestea, PlayStation 5 de la Sony se află într-un dezavantaj. Acesta este livrat cu 825 GB de stocare internă și, la fel ca Xbox Seria X, nu toată această cantitate va fi disponibilă pentru instalarea jocurilor. Potrivit rapoartelor de dinaintea lansării, aproximativ 667GB sunt disponibili pentru jocuri. Asta înseamnă că PlayStation 5 are cu 135GB mai puțin spațiu de stocare disponibil decât Xbox Seria X.

Dacă 1TB nu este suficient, puteți extinde spațiul de stocare al lui Series X. Jucătorii pot conecta un hard disk extern la sistem. Testele efectuate de Digital Foundry au descoperit că, cel puțin pentru titlurile retrocompatibile, un hard disk extern solid-state a fost aproape la fel de rapid ca și stocarea pe dispozitiv.

Consola are, de asemenea, un slot Storage Expansion Card care poate dubla dimensiunea memoriei, dar la 220 de dolari, nu este ieftin să faci acest lucru. PlayStation 5 poate fi modernizată cu o varietate mai mare de SSD-uri PCIe 4.0 de la terți, care pot fi achiziționate pentru doar 200 de dolari (pentru 1 TB de stocare).

Controlerul: mai ergonomic decât predecesorul său

Alegerea noastră
Controller Xbox Seria X
Tip produsGamepad
Tip conectivitateWireless
ConectivitateUSB Bluetooth Audio jack
PlatformaPC Xbox One Xbox Series X Xbox Series S
Tip alimentareAcumulator
Porturi1 x Jack 3.5 mm 1 x USB type C
(27 reviews)
 • se mulează bine în mâini
 • are butoane aditionale
 • încă nu are baterie internă reîncărcabilă

Controlerele reprezintă legătura noastră cu jocurile pe care le jucăm și au devenit din ce în ce mai importante de-a lungul ultimelor generații. Microsoft a rămas aproape de același design pentru ultimele două generații, și nici de această dată nu există schimbări majore.


Controlerul Seriei X se potrivește bine în mâinile jucatorului și a fost modificat din punct de vedere ergonomic pentru a-l face ușor mai confortabil. Este un pic mai social decât precedentele controlere Xbox datorită adăugării butonului de captură și partajare, care permite jucătorilor să înregistreze capturi de ecran și clipuri video și să le posteze rapid online.

Continuă să folosească baterii AA, mai degrabă decât baterii interne reîncărcabile, fiind orice, dar nu un consumator de energie. Cu toate acestea, utilizarea bateriilor pare un pic învechită. Controlerul PlayStation 5 este livrat cu o baterie internă reîncărcabilă. Posesorii de Xbox seria X vor trebui să plătească pentru acest upgrade suplimentar.

Jocuri și software: Lipsa de exclusivități este dureroasă

Când am analizat inițial Xbox Seria X, biblioteca de jocuri era slabă. Consola a fost lansată fără exclusivități majore, cel mai mare titlu din prima zi fiind o relansare next-gen a jocului Gears Tactics. Această lansare anevoioasă avea să pregătească, în cele din urmă, terenul pentru întreaga durată de viață a consolei de până acum. Chiar dacă Xbox Seria X și-a găsit un punct de sprijin cu Game Pass în anii care au trecut de la lansare, lipsa unor adevărate exclusivități de vânzare a consolei devine din ce în ce mai evidentă pe măsură ce trece timpul.

Linia de lansare arăta, fără îndoială, uimitoare la momentul respectiv. Gears 5 a rulat incredibil de lin la 120 FPS, ceea ce a ridicat speranțe pentru titlurile care urmau să vină. Problema este că, în mare parte, încă așteptăm ca Microsoft să fructifice sansa. În afară de Forza Horizon 5 și Halo Infinite, nu există practic niciun software care să fie la fel de atrăgător ca Horizon Forbidden West sau Ratchet & Clank de pe PS5. Acest lucru nu se va schimba până când Starfield nu va ateriza în 2023.

Alegerea noastră
Jocuri Xbox Seria X
PlatformaXbox One Xbox
Compatibilitate device gamingXbox One Xbox Series X
Tip jocActiune
Subtip jocActiune ARCADA ACTIUNE DE TIPUL PERSOANA INTAI IMPUSCATURI
(17 reviews)
 • toate jocurile Xbox disponibile prin serviciul Game Pass
 • capacități in-game îmbunătățite
 • puține jocuri exclusive

Asul din maneca Microsoft este Xbox Game Pass, care da roade într-o oarecare măsură. Serviciul de abonament este o afacere extraordinară, oferind jucătorilor acces la o întreagă bibliotecă de titluri. Dacă m-ați întreba care este cea mai bună consolă de pe piață în prezent, aș spune că Xbox Seria X cu un abonament Game Pass. Cu toate acestea, scoateți serviciul din ecuație și este mult mai greu de justificat prețul de 500 de dolari – mai ales când puteți obține în continuare Game Pass prin intermediul PC-ului. Veți putea chiar să jucați jocuri precum Halo Infinite prin intermediul televizorului Samsung, iar Microsoft ar putea lansa în curând un streaming stick Xbox. Toate aceste opțiuni fac ca Seria X să pară o modalitate foarte scumpă de a face ceea ce pot face celelalte dispozitive ale tale. Totuși, consola îți va oferi mult mai multă putere și stabilitate față de o experiență în cloud.

Așadar, cum beneficiază de fapt jocurile de pe urma hardware-ului Series X? Timpii de încărcare reduși sunt marea atracție, deși am constatat că PS5 tinde să se simtă mai rapid în general. Încărcarea de la lansarea jocului până la gameplay în Gears 5 (pentru o nouă campanie) durează încă mai bine de un minut. Watch Dogs: Legion, deși neoptimizat, a durat ceva mai puțin. Acestea sunt rezultate mai bune decât un Xbox One X, dar nu reprezintă accesibilitatea instant-play care a fost sugerată. Forza Horizon 5 este mult mai impresionant, cu o încărcare instanta în masivul open-world, dar există blocaje notabile atunci când utilizeaza modul foto. Totuși, timpii de încărcare sunt considerabil mai buni decât cei de pe hardware-ul vechi, chiar dacă nu sunt cei mai rapizi de pe piata.

Funcția promovată care pune pauza jocurilor similar ca pe smartphone, este un argument de vânzare puternic. În mai multe ocazii, am avut mai multe jocuri deschise în același timp și am putut să intru și să ies din ele fără probleme. Se simte ca un truc magic și rămâne una dintre cele mai impresionante caracteristici tehnice ale Seriei X.

Funcția Smart Delivery, care asigură că jucătorii primesc cea mai bună versiune pentru sistemul lor, este o idee plăcută care va scuti jucatorii de frustrări, dar faptul că nu este disponibilă pentru fiecare joc este enervant. Nu este disponibilă nici măcar pentru fiecare joc Xbox Game Studios, ceea ce este de-a dreptul derutant.

Promisiunea Xbox

Xbox Series X este pariul Microsoft pentru viitor. Este un sistem extrem de puternic care, odată ce echipele interne ale companiei vor începe să îi prezinte puterea, ar putea uimi lumea jocurilor.

Microsoft simte că are ceva de demonstrat în această generație de console. Xbox One s-a împiedicat de la început și nu și-a mai revenit niciodată complet. Nu este cazul și de data aceasta. În timp ce lipsa de software este deranjantă, este greu de învinovățit în totalitate compania, deoarece pandemia continuă să pună presiune asupra tuturor celor din lumea jocurilor.

Microsoft face un caz convingător pentru propunerea valorii Seriei X cu Game Pass. Există un motiv pentru care promovează biblioteca uriașă de jocuri compatibile cu versiunile anterioare și opțiunea Smart Delivery. Nu, nu veți primi o bibliotecă bogată de exclusivități AAA care sa va țina ocupati timp de un an. Insa Microsoft susține că aceasta este o ocazie perfectă pentru a juca jocurile pe care nu ați apucat să le jucați sau de care vă bucurați în prezent într-un mediu îmbunătățit.

Nu este un argument rău, în niciun caz. Lansările de console au fost cândva o șansă de a prezenta noi experiențe de joc care pur și simplu nu erau posibile înainte. Seria X de la Xbox nu a reușit în acest sector în 2020 și încă se luptă să se ridice la nivelul hype-ului doi ani mai târziu.

Opinia noastră

Xbox Seria X este un sistem puternic, dar care încă nu are exclusivități interesante care să-i pună în valoare abilitățile. Cu o grafică accentuată, o interfață familiară și timpi de încărcare rapizi, este pregătit să fie un concurent puternic pentru această generație de console. Dar va trebui neapărat să vă luați un abonament Game Pass pentru a profita la maximum de timpul petrecut cu ea. Faceți asta și veți avea cea mai bună consolă de pe piață în prezent. Nu vă abonați și s-ar putea să constatați că abia o să o porniți.

Întrebări frecvente

Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre Xbox Seria X

Există o alternativă mai bună decât Xbox Seria X?

+

Da. PlayStation 5 de la Sony, spre deosebire de Xbox Seria X, are o bibliotecă de jocuri bogată care justifică mai ușor achiziția scumpă. Demon’s Souls, Horizon Forbidden West, Returnal și multe altele continuă să o facă o consolă mai ușor de recomandat.

Cât timp va rezista Xbox Seria X?

+

Xbox Seria X ar trebui să se dovedească o investiție solidă, scăzând problemele neprevăzute (care au afectat în trecut modelele de console de primă generație). În ciuda lipsei titlurilor mari, Seria X este un sistem foarte puternic care ar trebui să rămână relevant pentru cel puțin cinci ani.

Ar trebui să cumpărați un Xbox Seria X?

+

Da. Seria X de la Xbox este o consolă extrem de capabilă, care merită să fie achiziționată dacă sunteți dispus să cumpărați în ecosistemul Game Pass. Dar dacă sunteți mai interesat de exclusivități tentpole, ar fi mai bine să vă economisiți banii.