Credit Ipotecar și Noua Casă
Compară și găsește cel mai bun credit ipotecar din țară
Află toate informațiile esențiale despre ceea ce înseamnă credite ipotecare.
Ți-am pregătit un articol cu răspunsuri la cele mai relevante întrebări și un tabel care îți oferă o analiză comparativă a produselor oferite de băncile din România.
Comparator Credit Ipotecar
Până la
900.000 RONDobândă de la
4,65%Perioadă
30 aniMai multe informații
✔️ Contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu venitul lunar net minim per aplicație de 1500 lei:
✔️ Minim 1 an vechime în muncă și minim 6 luni vechime la actualul angajator, fără întreruperi mai mari de o lună în ultimul an;
✔️ Maxim o locuință deținută deja în proprietate la momentul aplicației la credit.
Până la
1.455.000 RONDobândă de la
4,88%Perioadă
30 aniMai multe informații
✔️ Poți obține un credit ipotecar între 5.000 și 300.000 de euro, în echivalentul în lei.
✔️ Perioada de creditare este între 3 și 30 de ani iar avansul între 15% și 35% din valoarea imobilului.
✔️ Creditul poate fi doar cu dobândă variabilă, caz în care dobânda este între 4,88% și 5,13%, sau cu dobândă fixă 7 ani și apoi variabilă, caz în care dobânda este între 6,25% și 6,5%.
Până la
1.250.000 RONDobândă de la
4,29%Perioadă
30 aniMai multe informații
✔️La Unicredit Bank poți aplica pentru un credit ipotecar de până la 1.250.000 lei pe o perioadă de rambursare cuprinsă între 5 și 30 de ani.
✔️Avansul minim este de 15% din valoare. Dobânda primilor 5 ani este fixa de 4,29%, iar începând cu anul 6 dobânda devine variabilă de 4,37%.
Până la
1.000.000 RONDobândă de la
4,58%Perioadă
30 aniMai multe informații
✔️ Vârsta minimă este de 18 ani iar cea maximă diferă, și poate ajunge în unele situații la 70 de ani;
✔️ Venitul minim trebuie să fie de 1380 lei și să ai o continuitate de 3 luni, dacă ai accesat produse bancare sau de 6 luni dacă ești client nou pe piața bancară;
✔️ Contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată, dacă aceasta acoperă durata creditului.
Până la
1.000.000 RONDobândă de la
5,1%Perioadă
30 aniMai multe informații
✔️ Să ai peste 24 de ani la momentul solicitării, dar până în 70 de ani la data scadenței finale a creditului. Persoanele care vor avea peste 65 de ani impliniti la data scadentei finale trebuie să prezinte o asigurare de viață valabilă la data semnării contractului de credit, cesionată în favoarea OTP Bank și valabilă pe toată perioada contractuală.
✔️ Să fii cetățean român domiciliat/rezident în România sau cetățean străin rezident în România;
✔️Să ai o vechime în muncă, ca și angajat de:
- Minimum 3 luni la angajatorul curent și în ultimele 12 luni experiență totală neîntreruptă sau
- Minimum 6 luni experiență la angajatorul curent.
În situația în care deții un PFA, ți se va solicita să ai cel puțin 12 luni de activitate.
Până la
1.000.000 RONDobândă de la
5,13%Perioadă
35 aniMai multe informații
✔️Alpha Bank acordă credite ipotecare cuprinse între aproximativ 25.000 -1.000.000 lei pe o durată cuprinsă între 5 și 35 de ani, cu o dobândă fixă în primii 5 ani de 6,50% și urmată de o dobândă variabila de 5,13%.
✔️Avansul trebuie să acopere 15% din valoarea imobilului.
Până la
2.800.000 RONDobândă de la
4,63%Perioadă
35 aniMai multe informații
✔️ Cetățenia română;
✔️ Vârsta de minimum 18 ani și de maximum 75 de ani la finalul perioadei de creditare;
✔️ Vechimea de minimum 3 luni la actualul loc de muncă;
✔️ Domiciliul în România sau într-una dintre țările membre ale Uniunii Europene;
✔️ Veniturile nete dovedite pentru rambursarea creditului.
Până la
1.221.575 RONDobândă de la
4,63%Perioadă
30 aniMai multe informații
✔️ Banca Transilvania acordă credit ipotecar de la 7.239 lei până la 1.221.575 lei pe o durată cuprinsă între 2 luni și 30 ani.
✔️ Avansul de minim 15% din valoare imobilului. Dobânda este variabila de 4,83%.
✔️ Dacă îți încasezi salariul la Banca Transilvania dobânda va fi de 4,63%.
Până la
588.000 RONDobândă de la
4,38%Perioadă
30 aniMai multe informații
✔️Suma minimă pentru avans este de 15%;
✔️ Suma maximă ce poate fi contractată depinde de valoarea imobilului/imobilelor pe care îl/le aduci în garanție ceea ce înseamnă că, dacă ai nevoie de o sumă mai mare ai posibilitatea de a aduce ca garanție mai multe imobile, nu doar pe cel achiziționat cu ajutorul finanțării obținute în urma creditării;
✔️ Este acceptată o gamă largă de venituri precum salarii, pensii, dividente, drepturi de autor, chiri, venituri din activități independente;
✔️ Dacă ai nevoie de o sumă mai mare, ai posibilitatea de a aduce maximum 3 co-împrumutați.
Până la
1.000.000 RONDobândă de la
4,61%Perioadă
35 aniMai multe informații
✔️ Să ai vârsta minimă de 18 ani;
✔️ Să beneficiezi de un venit minim de 2.000 lei;
✔️ Să ai cetățenie română sau să fii cetățean străin cu rezidența în România;
✔️ Să ai 6 luni vechime totală în muncă și minim 3 luni la angajatorul actual.
Întrebări frecvente
Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre Creditele Ipotecare si Noua Casa
Un credit ipotecar reprezintă un instrument financiar prin care împrumuți o sumă de bani pentru a achiziționa sau construi o locuință. Ipoteca este, practic, garanția oferită de beneficiar în schimbul împrumutului, respectiv locuința ce urmează a fi achiziționată.
Pentru a accesa un credit ipotecar, există mai multe condiții pe care trebuie să la îndeplinești. Acestea vizează vârsta, care în general nu trebuie să fie mai mică de 20 de ani, vechimea în muncă, valoarea minima a veniturilor.
Procesul de aprobare al unui credit ipotecar are o durată variabilă depinzând de instituția de creditare la care apelezi. Astfel, putem vorbi de o durată de la câteva zile la câteva săptămâni.
Răspunsul este nu. Avansul este clar reglementat prin intermediul normelor bancare generale emise de BNR și poate fi cuprins între 15 %, pentru credite în lei și 40 % pentru cele în alte valute exceptând Euro.
Dacă nu ai banii necesari pentru avans, nu trebuie să te descurajezi. Ai posibilitatea de a complete diferența necesară cu ajutorul unui credit de nevoi personale și astfel îți vei îndeplini dorința de a avea propria locuință.
Eligibilitatea unui solicitant se calculează prin algoritmi dinamici și complicați, în calcul intrând sute de variabile. Totuși, contează destul de mult:
– Cine este angajatorul – cifră de afaceri, număr angajați, vechime pe piață, plată contribuții la stat.
– Care este venitul tău personal – salariu, PFA, chirii declarate și alte surse de venit fiscalizate.
– Care este istoricul tău de creditare – proful tău financiar este colectat și stocat de Biroul de Credite și atenționează băncile cu privire la gradul de risc.
– Care este nivelul de educație.
– Care este vechimea în muncă și vechimea la actualul loc de muncă – minimum un an fără pauză, dar unele bănci solicită ca o condiție suplimentară să fi lucrat la actualul loc de muncă cel puțin 3-6 luni. Anumite întreruperi pot influența punctajul.
– Ce proprietăți deții – alte imobile, terenuri, mașini;
Perioada pe care poți contracta un credit ipotecar diferă de la o bancă la alta. Acestă începe de la 3 ani și variază pâna la 35 de ani. În cazul în care ai un contract de muncă pe perioadă determinată, perioada de contractare nu poate depăși data finalizării contractului. De asemenea, unele bănci solicită să nu depășești vârsta de 70/75 de ani la momentul încheierii perioadei de contractare.
Da, ai posibilitatea de a rambursa, mai devreme, creditul accesat, context în care costul acestuia va fi mai mic. Posibilitatea rambursării anticipate reprezintă un drept al persoanei care contractează un credit iar detaliile privind această procedură sunt specificate în contractul de credit. Trebuie să știi că, de multe ori, băncile pot solicita un anumit comision pentru efectuarea unei plăți anticipate.
Dobandă fixă este o alegere potrivită pentru creditele ipotecare pe termen scurt deoarece îți permite să cunoști, întotdeauna, suma pe care o ai de plată, lunar, până la maturitatea finală a creditului. Este bine de reținut faptul că, în multe situați, dobanzile fixe sunt mai mari decât cele variabile, pentru că există un risc asumat de bancă în cazul în care indicatorii de referință ar putea crește pe perioada acordării creditului, iar rata de dobândă aplicabilă creditului să rămână la un nivel mult mai redus decât indicii din piață. În plus, în cazul creditelor cu dobândă fixă, instituțiile bancare pot să aplice un comision de rambursare anticipate, în cazul în care vei solicita acest lucru.
Dobânda variabilă este preferabilă atunci când valoarea indicatorilor de refernță din piață este în scădere deoarece, în acest mod, rata dobânzii aferentă creditului ipotecar contractat se reduce, și, în consecință rata lunară aferentă creditului va fi mai mica. Totuși, în situația în care indicatorii de referință cresc, va trebui să plătești o rată de dobândă mai mare ceea ce conduce la o rată lunară mai mare.
Mai există varianta unei dobânzi fixe în primii ani, apoi variabilă. Este o variantă potrivită dacă ai posibilitatea de a rambursa împrumutul înainte de scadența pentru ca perioada variabilă să fie cât mai reduse. Îți recomandăm să ții cont și de faptul că, în primii ani de dobandă fixă. se aplică comisionul de rambursare anticipată.
DAE exprimă, sub formă procentuală, costul total al creditului, cost care include atât dobânda cât și comisioanele aferente creditului. Diferența dinte DAE și rata dobânzii apare ca urmare a unor costuri suplimentare precum comisioanele lunare de aministrare, comisionale de analiza dosar, etc.
Conform legislației în vigoare băncile sunt obligate să calculeze și să afișeze valoarea DAE pentru orice tip de credit, deci și pentru un credit ipotecar. În plus, valoarea DAE trebuie să fie menționată și în contractele de credit propuse de bancă. Având în vedere că suma împrumutate și perioada aferentă diferă, băncile afișează o valoare DAR precalculată, (pentru o anumită valoare și perioadă a creditului).
Consilierul bancar cu care lucrezi poate să îți calculeze un DAE dimanic, adică personalizat conform situației tale.
Conform legii, instituațiile bancare trebuie să specifice, în contractual de credit, costul total și valoarea totală a creditului. De asemenea, aceste informații îți sunt oferite și în stadiul precontractual.
Costul total include toate costurile, inclusiv dobânda, comisioanele, taxele și orice alt tip de costuri pe care trebuie să le suporți și care sunt cunoscute de către creditor. Excepție fac costurile notariale. Costurile accesorii aferente contractului de credit, inclusiv primele de asigurare sunt incluse, de asemenea, în costul total.
Valoarea totală a unui credit ipotecar este dată prin calcului sumei dintre valoarea totală a creditului și costul total al creditului.