inchide meniu
Vinerea Neagră 2023: O Tradiție Modernă a Cumpărăturilor

Vinerea Neagră 2023: O Tradiție Modernă a Cumpărăturilor

În ultimii ani, Black Friday (sau, popular la noi, Vinerea Neagră) a devenit o tradiție modernă, care ne ajută să economisim sume importante de bani la cumpărăturile casnice sau la cadourile de Crăciun. Originile acestei sarbatori importate vin de peste Ocean, mai precis din Statele Unite ale Americii, când Black Friday are loc în ziua de după Ziua Recunoștinței. Astfel, Vinerea Neagra a devenit un obicei anual pentru milioane de cumpărători care așteaptă nerăbdători să prindă promoții la categorii precum electronice sau articole de îmbrăcăminte.

1. Originile zilei de Black Friday

Termenul "Black Friday" a fost folosit încă din anii 1960 pentru a descrie ziua de după Ziua Recunoștinței, când mulțimile de cumpărători inundau străzile și magazinele în căutare de produse la preț redus. Originile termenului sunt neclare, dar o teorie populară sustine că a fost folosit pentru prima dată de către ofițerii de poliție din Philadelphia în anii 1960 pentru a descrie haosul și traficul intens cauzat de fluxul de cumpărători. O altă teorie sugerează că "black" (negru) se referă la termenul contabil "in the black", care înseamna că magazinele ar fi obținut într-un final profit, după un an în care au mers în cea mai mare parte în pierdere.

2. Ziua de Black Friday

Vinerea Neagra a fost sărbătorită în mod tradițional în ziua de după Ziua Recunoștinței, care cade în a patra zi de joi a lunii noiembrie. În anii recenti, magazinele din SUA și din România au început să prelungească sezonul cumpărăturilor de sărbători, deschizând campania de reduceri chiar de la începutul lunii noiembrie.

3. Tradiții de Vinerea Neagra

Una dintre cele mai emblematice tradiții de Black Friday este trezirea de dimineață devreme. Magazinele online precum eMag oferă reduceri mari încă de la primele ore, pentru a-i atrage pe cumpărători să achizitioneze produsele dorite. O tradiție mai extremă în strainatate este aceea de a campa în fața magazinelor pentru a avea prioritate atunci când se deschid ușile. Această practică a devenit atât de cunoscută încât unii clienți își aduc chiar corturi și saci de dormit pentru a aștepta în fața magazinelor cu câteva zile în avans.

4. Black Friday la nivel mondial

Black Friday este asociat în general cu Statele Unite ale Americii, însă tendința de cumpărături festive a proliferat și în alte tări. În Marea Britanie, magazinele au preluat ideea de Black Friday pentru a încuraja cumpărăturile în timpul sezonului de iarnă. Pe de altă parte, în anumite țări, Vinerea Neagră nu este vazută cu ochi la fel de buni si a fost cenzurată din cauza încurajării consumerismului În Franța, de pildă, autoritatile au încercat să interzică complet acest eveniment de cumpărături, invocând îngrijorarea cu privire la efectul său nociv asupra întreprinderilor mici și a mediului.

5. Vânzări și reduceri de Black Friday 2023

Una dintre atracțiile majore ale Black Friday 2023 este obținerea unor reduceri și oferte extraordinare la o varietate de bunuri de consum. Electronicele, îmbrăcămintea și produsele cosmetice sunt printre cele mai căutate produse în această perioadă, unele magazine oferind discounturi de până la 50. Pe internet, puteți găsi o mulțime de ghiduri de cumpărături care vă pot ajuta să vă maximizați reducerile. Pentru a profita la maximum de reducerile de Black Friday 2023, cliențiii ar trebui să își facă temele înainte și să fie pregătiți să acționeze prompt pentru a obține cele mai bune reduceri.

6. Concluzie

În concluzie, Black Friday a devenit o tradiție îndrăgită de milioane de cumpărători din întreaga lume. Fie că alegeți să înfruntați mulțimea din magazine sau să faceți cumpărături online din confortul propriei case, Vinerea Neagră oferă oportunitatea de a prinde oferte excelente și de a da startul sezonului de cumpărături de sărbători.