inchide meniu
Cum să înțelegi limbajul specific al cupoanelor?

Cum să înțelegi limbajul specific al cupoanelor?

În era digitală, shoppingul online a devenit mai mult decât o simplă modalitate de a cumpăra produse; este o experiență în sine, oferind consumatorilor oportunitatea de a economisi substanțial prin utilizarea codurilor de reducere. Dacă ești nou în lumea economisirii prin cupoane online, este posibil să te simți inițial copleșit de o mulțime de termeni nefamiliari si o terminologie ușor copleșitoare. Acest articol își propune să demistifice jargonul cupoanelor și să vă ajute să înțelegeți mai bine universul economiilor online.

Tipuri de coduri promoționale

Există diferite tipuri de coduri, iar fiecare are regulile sale:
 • Cod procentual: oferă un anumit procent de reducere, de exemplu de 20% sau 30%;
 • Cod valoric: reduce o anumită sumă din total, de exemplu 20 lei sau 5 euro;
 • Cod pentru transport gratuit: acesta anulează taxa de livrare;
 • 2 la preț de 1: la achiziția a 2 produse, plătești doar prețul unuia;
 • Cadou la comandă: adaugă un produs gratuit la coș;

1. Cod de reducere

Acesta este probabil termenul cel mai frecvent utilizat și cel mai ușor de înțeles. Un cod de reducere este un set de caractere (litere, cifre sau o combinație a ambelor) pe care îl introduceți la finalizarea comenzii pentru a beneficia de o reducere. Acesta poate fi procentual (ex: 10% reducere) sau o sumă fixă (ex: 50 RON reducere).

2. Cod cu termen limită

Unele cupoane sunt valabile doar pentru o perioadă specifică. Acestea sunt deseori legate de o promoție sau un eveniment special și expiră după o anumită dată.

3. Cod exclusiv

Acest tip de cupon este oferit exclusiv pentru o anumită categorie de clienți sau pentru membrii unui anumit grup. De exemplu, un magazin ar putea oferi un cod de reducere special pentru cei care s-au abonat la newsletter-ul lor.

4. BOGO

Aceasta este o abreviere pentru "Buy One, Get One" (Cumpără unul, primește unul). Poate fi urmat de "free" (gratuit) sau de o reducere procentuală. De exemplu, BOGO 50% înseamnă că dacă cumperi un produs, al doilea produs este cu 50% mai ieftin.

5. Cumulare

Se referă la capacitatea de a utiliza mai multe cupoane pentru o singură comandă. Nu toate magazinele permit acest lucru, dar atunci când este posibil, cumularea poate duce la economii semnificative.

6. Cod de livrare gratuită

Așa cum sugerează și numele, aceste cupoane vă scutesc de costurile de expediere. Sunt deosebit de utile atunci când cumpărați din magazine online internaționale.

7. Cashback

Deși nu este un "cupon" în sensul tradițional, termenul se referă la o sumă de bani care vă este returnată după efectuarea unei achiziții. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unor site-uri specializate sau carduri bancare care oferă programe de cashback.

8. Ofertă de tip "Door Buster"

Aceste oferte sunt concepute pentru a atrage un număr mare de clienți și sunt de obicei disponibile în cantități limitate. Termenul vine din ideea că oamenii ar "sparge ușile" magazinului pentru a ajunge la aceste oferte.

9. Cod cu prag minim de cumpărături

Unele cupoane necesită să cheltuiți o anumită sumă înainte de a putea beneficia de reducere. De exemplu, un cupon de 100 RON reducere pentru comenzi de peste 500 RON.

10. Raincheck

Este un voucher sau un tichet care vă permite să cumpărați un produs la prețul redus chiar dacă acesta este momentan indisponibil. Astfel, puteți profita de ofertă ulterior, când produsul revine în stoc.

Restricții uzuale

Cele mai des întâlnite limitări la coduri sunt:
 • Suma minimă de comandă - trebuie depășită pentru aplicarea codului
 • Produse excluse - anumite categorii nu beneficiază de reducere
 • Stoc limitat - codul se aplică doar la primele X unități vândute
 • Data expirare - codul poate fi utilizat doar până la o anumită dată

Diferența dintre cod și cupon

Deși termenii sunt uneori utilizați interșanjabil, există o nuanță:
 • Cod promoțional - serie numerică sau alfanumerică introdusă la plată
 • Cupon - document fizic ce trebuie prezentat în magazin sau la livrare
Pe scurt, un cod are o formă digitală, pe când cuponul este tipărit pe hârtie în mod tradițional.

Tipuri de surse pentru coduri

Principalele surse de unde poti obține coduri de reducere:
 • Direct de pe un site - în secțiunea dedicată promoțiilor
 • Newsletter - prin email, pentru abonați
 • Social media - postări cu coduri speciale
 • Site-uri de cupoane - centralizează coduri de la mai multe magazine

Concluzie

Cupoanele și codurile de reducere au revoluționat modul în care facem cumpărături, oferindu-ne posibilitatea de a economisi semnificativ. Cu toate acestea, pentru a maximiza aceste economii, este esențial să înțelegem terminologia asociată. Cu o abordare informată și un pic de planificare, puteți profita la maximum de beneficiile oferite de cupoane și a reduce considerabil costurile achizițiilor dvs. online. Indiferent dacă sunteți un începător în ale shoppingului online sau un expert, a înțelege jargonul cupoanelor este primul pas în obținerea celor mai bune oferte disponibile.