Cum sa faci cumparaturi online pentru a avea cele mai bune preturi
Sfaturi care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie atunci cand faci cumparaturi online, fie ca este vorba de alegerea magazinului fie de alegerea produselor astfel incat sa ai cel mai bun pret.
Întrebări frecvente
Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre Cumpăraturi Inteligente
În acest secol al tehnologiei și informației, Internetul este cel mai bun prieten al tău. Pe Internet vei găși website-uri dedicate care adună laolaltă cupoane și coduri de reducere, vouchere, oferte și tot felul de promoții.
Dacă însă ești un cumpărător de modă veche, află că există secțiuni speciale în reviste și ziare unde se găsesc cupoane de reducere. Acestea pot fi decupate și folosite în magazinele fizice, reducerea fiind aplicată la casele de marcat.
Pe Internet, există extensii de browser gratuite care fac viața ușoară tuturor cumpărătorilor. Acestea caută și aplică automat codurile de reducere atunci când îți finalizezi comanda.
Un exemplu de extensie gratuită de browser este Discount.ro. Extensia te anunță la check-out dacă a găsit cupoane valide pentru produsele dorite din coșul de cumpărături și este compatibil cu sute de magazine partenere.
O soluție pentru a avea mereu parte de cel mai mic preț ar fi acela de a-ți adăuga produsele dorite la “Favorite” sau în “Wishlist”. În acest fel, website-ul de pe care dorești să achiziționezi produsul te va notifica atunci când articolele preferate vor fi la reducere.
O altă sugestie pentru a profita la maxim de reducerile de preț ar fi aceea de a cumpăra produsele mult visate în timpul unei campanii promoționale. Cele mai multe magazine online și fizice vin cu reducrei masive în perioade precum Black Friday, Ziua Femeii, Valentine’s Day, s.a.m.d.
Poți economisi o grămadă de timp atunci când faci cumpărături online deoarece:
• Nu ești nevoit să bați drumul până la magazinul fizic și să prospectezi confuz ofertele de pe rafturi.
• Poți face cumpărături oricând dorești. Magazinele online sunt permanent deschise.
• În momentul în care navighezi pe un magazin online, poți găși ceea ce îți dorești mult mai rapid decât dacă ai căuta activ din raion în raion într-un centru comercial.
• Achizițiile care implică tranzacții pur electronice pot fi finalizate în câteva secunde. În cazul unei comenzi online, primești confirmarea plății și comenzii în mai puțin de un minut.
Nivelul de informații pe care îl obții cu privire la fiecare produs variază enorm de la un website la altul. Dacă vei merge pe un website la secțiunea “Descriere”, vei învăța probabil mai multe despre un articol decât ai putea afla discutând cu un agent de vânzări dintr-un magazin obișnuit.
În loc să ai de-a face cu un vânzător care cu greu cunoaște ce produse are sub tejghea, pe un website o să găsești o prezentare amplă a produselor, cu liste de caracteristici, beneficii și recenzii de la alți clienți. Nu toate magazinele online adună astfel de informații, însă cele mai bune o fac. Cumpărătorii online, în general, sunt mai bine informați decât omologii lor împătimiți de mall-uri.
Majoritatea magazinelor online doresc crearea fidelizarii îndelungate a clienților. De aceea, este important ca un magazin online să prezinte cât mai multe dintre următoarele caracteristici:
• Un aspect profesional, cu zone clar delimitate pentru meniuri și informații despre produs;
• O casetă de “Căutare” pe fiecare pagină;
• O listă cu categoriile importante de produse pe prima pagină;
• Informații precise despre plasarea comenzii, posibilitățile de livrare și întrebări frecvente;
• Fotografii clare;
• Descrieri detaliate ale produselor, cu caracteristici și beneficii, specificații și recenzii;
• Comandă sigură, astfel încât să puteți furniza cu încredere informații personale către sistemele electronice ale magazinului;
• Modalitate vizibilă de a trimite e-mail echipei de serviciu pentru clienți, cum ar fi un buton “Contactați-ne”
Când magazinele online încorporează aceste caracteristici, clienții capătă sentimentul transparenței și profesionalismului.
Când faci cumpărături online, folosește-te de același simț critic pe care îl practici și atunci când faci cumpărături într-un magazin fizic. Dacă oferta pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil este ceva greșit la mijloc.
Există câteva semne la care trebuie să fii atent în lumea online-ului. Iată câteva dintre sugestiile noastre pentru prudență în analizarea unui magazin online:
• Asigură-te că magazinul are postat un număr de telefon și o adresă de e-mail;
• Asigură-te că ai intrat într-o zonă de cumpărături sigură. Ar trebui să vezi o alertă că intri într-o zonă nesecurizată; linia de adresă ar trebui să înceapă cu https (nu doar http). Dacă ai îndoieli cu privire la securitate, părăsește acel website.
• Fii atent la încercările gratuite. Asigură-te că ai de-a face cu o companie pe care o recunoșți, una cu care poți lua legătura direct, dacă ai o plângere. Asigură-te că magazinul nu transformă perioada de încercare gratuită într-un abonament surpriză, cu taxe pe factură cardului dvs;
• Nu furniza niciodată numărul cardului de credit. Nicio afacere legitimă nu solicită aceste date prin Internet.
• Nu răspunde niciodată la e-mailuri nedorite. Când ai îndoieli cu privire la un e-mail, cel mai bine ar fi să îl ștergi.
• Obține informații complete despre produs și salvează-le înainte de a comandă: descrierea produsului, prețul total, dată livrării, politică de retur și orice garanții.