inchide meniu
Cum să alegi cel mai bun aer condiționat în 2023?

Cum să alegi cel mai bun aer condiționat în 2023?

Atunci când temperaturile de afară încep să crească, poate deveni inconfortabil într-o clipită. Scufundarea într-o piscină sau statul la umbră vă poate ajuta să scăpați de căldura de afară, dar probabil că veți avea nevoie și de un sistem de aer condiționat în interior dacă doriți să evitați vremea sufocantă.

Atunci când temperaturile de afară încep să crească, poate deveni inconfortabil într-o clipită. Scufundarea într-o piscină sau statul la umbră vă poate ajuta să scăpați de căldura de afară, dar probabil că veți avea nevoie și de un sistem de aer condiționat în interior dacă doriți să evitați vremea sufocantă.

 

Există mai multe tipuri de aparate de aer condiționat din care puteți alege, inclusiv sisteme autonome, cum ar fi aparatele de aer condiționat mobile și sisteme divizate, cum ar fi aparatele de aer condiționat multi-split, care au componente în interiorul și în exteriorul casei.

 

Înainte de a selecta un aparat de aer condiționat pentru casa dvs., este bine să aflați mai multe despre diferitele tipuri pentru a găsi unitatea sau sistemul complet de aer condiționat care se potrivește cel mai bine nevoilor și bugetului dvs. Acest ghid oferă o prezentare detaliată a celor mai comune tipuri de aparate de aer condiționat, inclusiv criteriii de eficiență.

 

Cum alegi cel mai bun aparat de aer condiționat?

Pentru a găsi cele mai bune aparate de aer condiționatde pe piață, ar trebui să luați în considerare atât unitățile clasice, cu montaj la fereastră, cât si pe cele portabile, pentru a înțelege care este cel mai bun produs pentru configurația specifică a locuinței dumneavoastră. Astfel, selecția unui aparat de aer condiționat ar trebui să se realizeze pe baza următoarelor criterii:

 • Capacitatea de răcire - trebuie evaluată capacitatea lor de a acoperi spații de diferite dimensiuni.
 • Zgomotul - cu cât un aparat de aer condiționat este mai silențios, cu atât mai bine.
 • Forma - veți dori ca unitatea de aer condiționat să se integreze perfect în spațiul dvs.
 • Compatibilitatea cu asistenții virtuali - dacă vorbim desore aparate de aer condiționat inteligente, atunci acest criteriu este important, deoarecea dispozitivul dumneavoastră va fi ușor de controlat de la distanță.
 

Capacitatea de răcire

Această funcție esențială a aparatului de aer condiționat depinde de mărimea camerei pe care o veți răci. Se măsoară în BTU (British Thermal Unit), iar cu cât numărul este mai mare, cu atât mai semnificativă este capacitatea de răcire. Alegerea aparatului de aer condiționat potrivit pentru spațiul dvs. poate fi un pic descurajantă, dar acest ghid util vă va ajuta să alegeți unitatea de dimensiuni potrivite.

 

Forma

Atunci când alegeți cel mai bun aparat de aer condiționat pentru locuința dvs., primul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare este dacă doriți o unitate portabilă sau una de fereastră. După cum sugerează și numele, primul oferă mai multă flexibilitate, permițându-vă să îl mutați rapid într-o altă încăpere în cazul în care nevoile dvs. de răcire se schimbă.

 

Pe de altă parte, un aer condiționat de fereastră va ocupa mai puțin spațiu interior decât o unitate portabilă. Deoarece motorul său se va afla în afara casei dvs., ar putea, de asemenea, să ofere o funcționare mai silențioasă. Această configurație ar putea fi deosebit de utilă în cazul în care aveți nevoie de un aparat de aer condiționat pentru a răci un spațiu mare.

 

Compatibilitatea cu asistenții virtuali

Fiecare produs din această listă este compatibil cu comenzile vocale Alexa și Google Assistant prin intermediul telefonului, tabletei, laptopului sau boxei inteligente. Activarea funcționalității necesită câteva interacțiuni rapide cu aplicația Amazon Alexa sau Google Home de pe smartphone, permițând o integrare perfectă în configurația dvs. existentă de casă inteligentă.

 

Dacă sunteți un utilizator Apple HomeKit, căutați aparate de aer condiționat inteligente care acceptă standardul pentru a utiliza comenzile vocale Siri. Dacă integrarea în casa inteligentă și comenzile vocale nu sunt pe placul tău, nu-ți face griji - fiecare aparat de aer condiționat inteligent are, de asemenea, o aplicație însoțitoare pentru iPhone și Android.,/p>  

Cum funcționează un aer condiționat ?

Aparatele de aer condiționat funcționează în mod similar cu celălalt aparat frigorific din casa dumneavoastră, frigiderul. În loc să răcească spațiul mic și izolat din interiorul unui frigider, un aparat de aer condiționat acționează asupra întregii camere, așa cum un frigider își răcește interiorul.

 

Iată procesul defalcat al elementelor de bază:

 

- Compresorul comprimă gazul Freon rece, făcându-l să devină gaz Freon fierbinte, de înaltă presiune;

- Acest gaz fierbinte trece printr-un set de serpentine pentru a-și putea disipa căldura și se condensează într-un lichid;

- Lichidul Freon trece printr-o supapă de expansiune și, în acest proces, se evaporă pentru a deveni gaz Freon rece, de joasă presiune;

- Acest gaz rece trece printr-un set de serpentine care permit gazului să absoarbă căldura și să răcească aerul din interiorul camerei.

 

Ce tipuri de aer condiționat există?

 

Aparate de aer conditionat multi-split

Poate cel mai comun tip de climatizare, un sistem de aer condiționat multi-split este format dintr-o unitate exterioară de condensare și o suflantă compactă care este montată, de obicei, pe un perete din interiorul casei. Aceste două componente sunt conectate printr-o conductă care transportă o linie de agent frigorific, o linie electrică și o linie de scurgere care golește umezeala acumulată în exterior.

 

Avantaje

 • Unități controlate individual
 • Contribuie la reducerea costurilor inutile cu energia

Dezavantaje

 • Nu sunt destinate răcirii camerelor mari sau a unor case întregi
 

Aparate de aer condiționat mobile

Cei mai mulți oameni care locuiesc la apartament știu că poate fi dificil să menții condiții optime de răcire în interior, mai ales dacă clădirea nu are un sistem de termo-izolare bine pus la punct. Aparatele de aer condiționat mobile sunt o alternativă excelentă.  Acestea sunt relativ ieftine și ușor de montat: pur și simplu instalați un aparat de aer condiționat mobil într-o cameră adecvată, în apropierea unei ferestre și a unei prize electrice disponibile. Aparatul de aer condiționat are un furtun de evacuare care pleacă de la unitate către o fereastră disponibilă pentru a evacua căldura în exterior, în timp ce ventilatorul încorporat suflă aer rece în încăpere.

 

Avantaje

 • Opțiune rentabilă
 • Ideal pentru apartamente, garsoniere și case mici
 • Ușor de instalat

Dezavantaje

 • Ocupă spațiu pe podea în casă
 • Foarte zgomotoase în timpul funcționării
 

Aparate de aer condiționat de tip duct

Unul dintre cele mai scumpe tipuri de sisteme de răcire este aparatul de aer condiționat de tip duct. Acest sistem este conceput pentru a răci întreaga locuință prin forțarea aerului rece prin conductele din clădire și prin gurile de aerisire. Aparatele de aer condiționat centrale sunt de obicei controlate de un termostat și pot fi proiectate chiar cu capacități inteligente, permițând utilizatorului să regleze temperatura, să seteze cicluri de răcire sau pur și simplu să le pornească sau să le oprească. Deoarece sunt una dintre cele mai scumpe categorii de sisteme de ventilare, acestea sunt în special folosite pentru clădirile mari sau complexele comericale, căci necesită instalarea unor conducte prin pereți.

 

Avantaje

 • Răcește întreaga locuință prin intermediul sistemelor de conducte
 • Funcționare relativ silențioasă în interior
 • Poate fi controlată de la un termostat
 

Dezavantaje

 • Costuri inițiale ridicate de achiziție și instalare
 • Componentele exterioare sunt adesea zgomotoase și neatractive
 

Beneficii ale aerului condiționat

Eficiente din punct de vedere energetic, cu costuri reduse și foarte silențioase - acestea sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii pe care un aparat de aer condiționat le poate aduce casei dumneavoastră.

 

Nu există nicio îndoială că vremea este întotdeauna un "subiect fierbinte" de conversație în România, la fel ca și impactul acesteia asupra locuințelor noastre. Într-un minut este prea cald, în următorul este prea ploios.

 

Perioadele de căldură intensă pot trece rapid la un climat proaspăt, mai răcoros, ceea ce face dificilă menținerea confortabilă a spațiilor de locuit. Și cum mai mulți dintre noi aleg să lucreze de acasă, un mediu confortabil pe tot parcursul anului este acum esențial.

 

Așadar, haideți să analizăm mai îndeaproape modul în care o unitate de aer condiționat vă poate ajuta casa să mențină un nivel optim de confort, indiferent de vreme.

 

1. Ideal pentru răcire și încălzire

Există game de aparate de aer condiționat care nu doar răcesc o cameră, ci o și pot încălzi. Deoarece unitățile pot face ambele lucruri, ele mențin încăperile la o temperatură ambientală constantă pe tot parcursul zilei și în toate anotimpurile.

 

Ideale pentru zonele calde, cum ar fi încăperile mari cu pereți de sticlă, verandele și sălile de sport, aparatele de aer condiționat se asigură că fiecare spațiu rămâne la o temperatură optimă pe tot parcursul anului.

 

2. Eficiente din punct de vedere energetic și silențioase

Creând o atmosferă perfectă de lucru și de somn, aparatele de aer condiționat pot fi surprinzător de silențioase și eficiente din punct de vedere energetic, oferind o eficiență energetică de până la A+++. Acestea au niveluri de zgomot constante și scăzute, oferind un confort constant, zi și noapte.

 

3. Aer mai curat în interior

Aceste unități de aer condiționat pot filtra aerul pentru a oferi un aer mai curat și mai proaspăt în interiorul locuinței dumneavoastră. Oferind o filtrare de ultimă generație, unitățile pot neutraliza poluanții precum polenul, praful, blana animalelor de companie, mucegaiul, virușii, bacteriile și alți iritanți microscopici, îmbunătățind calitatea aerului din interior pentru întreaga gospodărie.

 

4. Răcire cu costuri reduse

Nu vă gândiți că unitățile de aer condiționat depășesc cheltuielile gospodăriei dumneavoastră, deoarece există o unitate de aer condiționat pentru aproape orice buget. Consumul redus de energie este egal cu costuri de funcționare mai mici cu modele care sunt ușor de operat, sunt compatibile cu Wi-Fi și sunt compatibile cu Amazon Alexa și Google Assistant.

 

Glosar de termeni despre aparate de aer condiționat

În industria termoenergetică, există o mulțime de termeni prin care trebuie să treci. Mai jos am pregatit definițiile pentru câțiva dintre termenii pe care ii veți auzi în mod constant:

 

Btu: Aceasta este prescurtarea pentru unitățile termice britanice. Un Btu este egal cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica aproape 500 gr de apă cu 1 grad Fahrenheit. La răcire, Btu este folosit pentru a măsura câtă căldură este eliminată dintr-o încăpere. Cu cât un aparat de aer condiționat are mai mulți Btu pe oră, cu atât mai bine se răcește.

 

CEER: CEER sau "Raportul combinat de eficiență energetică", este o măsură a eficienței energetice pentru un aparat de aer condiționat de cameră. Cu cât valoarea CEER a unui aparat de aer condiționat de cameră este mai mare, cu atât mai eficient este aparatul de aer condiționat de cameră atunci când se face o comparație între modele cu aceeași capacitate de răcire. CEER se măsoară prin împărțirea producției de Btu la cantitatea de energie consumată atât în timpul funcționării unității, cât și în modul standby.

 

Compresor: Compresorul funcționează pentru a împinge aerul cald în exterior, astfel încât aerul rece să poată circula în cameră. Gazul refrigerant din cadrul sistemului de răcire preia căldura din aer, iar compresorul transformă gazul refrigerant fierbinte înapoi în lichid. Acesta lucrează împreună cu condensatorul de pe partea caldă a aparatului de aer condiționat pentru a disipa căldura. Împreună cu condensatorul și evaporatorul, compresorul este una dintre cele trei componente principale ale oricărei unități de aer condiționat.

 

kWh: Aceasta este prescurtarea de la kilowatt-oră. Este o unitate de energie pe care majoritatea companiilor de electricitate o folosesc pentru a măsura consumul de energie electrică.

 

Recomandările noastre

Cele mai multe recenzii pozitive
Aer conditionat Starlight
Tensiune alimentare 220 V 240 V
Consum nominal la racire 1213 W
Consum nominal la incalzire 1088 W
Agent de racire R32
(117 reviews)
Cel mai bun raport preț-calitate
Aer conditionat Samsung
Eficienta energetica racire A++
Eficienta energetica incalzire A
Coeficient randament sezonier la racire SEER 6.1
Coeficient randament sezonier la incalzire SCOP 3.9
Coeficient randament la racire EER 2.9
Coeficient randament la incalzire COP 3.5
(231 reviews)
Brand recunoscut
Aer conditionat Beko
Eficienta energetica racire A++
Eficienta energetica incalzire A+
Coeficient randament sezonier la racire SEER 6.1
Coeficient randament sezonier la incalzire SCOP 4
Coeficient randament la racire EER 6.1
Coeficient randament la incalzire COP 4
(245 reviews)
Cel mai bun aer condiționat mobil
Aer conditionat Zass
 • Clasa de energie racire A++
 • BTU 9000
 • Dotat cu Inverter
 • Zgomot Unitate Interioara: 45 dB
(24 reviews)
Cel mai bun aer condiționat de birou
Aer conditionat Urban Trends
Tip produs Portabil
Suprafata de montare Perete Plafon Podea
Recomandat pentru incaperi pana la 20 m²
Capacitate generala 1 BTU
Capacitate de racire 1 BTU
Kit instalare inclus Nu
(12 reviews)

Întrebări Frecvente

 • Cum puteți utiliza eficient aparatul de aer condiționat?

  Se recomandă să mențineți aparatul în parametri pentru ca aerul rece să circule corespunzator, să țineți obiectele care produc căldură departe de termostatul de aer condiționat și să folosiți o viteză redusă a aparatului în zilele umede.
  Puteți, de asemenea, să economisiți din costurile de energie instalând aparatul de aer condiționat într-un loc umbrit și menținând termostatul la o valoare confortabilă.

 • Ce este mai bun: un aparat de aer condiționat portabil sau un aparat de aer condiționat de cameră?

  Aparatele de aer condiționat de cameră sunt mai eficiente decât unitățile portabile.
  Aparatele de aer condiționat portabile sunt excelente în spațiile de dimensiuni mici și în care nu pot fi executate modificări majore. Dar, în general, dacă nu aveți astfel de probleme, utilizați o unitate de cameră pentru o răcire și o eficiență mai bune, împreună cu costuri inițiale și pe termen lung mai mici.

 • Ce ar trebui să faceți dacă aparatul de aer condiționat este prea puternic pentru dimensiunea camerei dumneavoastră?

  Dacă aparatul dvs. de aer condiționat are prea mulți Btu pentru camera dvs., acesta va răci mai repede decât poate dezumidifica, creând un mediu inconfortabil și umed. Luați în considerare achiziționarea unui dezumidificator pentru a elimina umiditatea sau înlocuiți AC cu o unitate mai potrivită.
  O altă soluție este creșterea spațiului pe care îl răciți. Puteți face acest lucru prin menținerea ușilor interioare deschise.

 • Am nevoie de un aparat de aer condiționat inteligent?

  Aparatele de aer condiționat inteligente au conectivitate WiFi care vă permite să vă folosiți telefonul pentru a programa și controla unitatea de la distanță. Puteți porni aerul condiționat înainte de a ajunge acasă sau îl puteți opri după ce plecați pentru a economisi energie. Multe se împerechează cu difuzoare inteligente pentru operare vocală.