inchide meniu
Cine folosește mai mult codurile de reducere: Gen Z vs Millennials vs Gen X?

Cine folosește mai mult codurile de reducere: Gen Z vs Millennials vs Gen X?

În lumea digitalizată de astăzi, cumpărăturile online au devenit o normalitate pentru mulți dintre noi, însă atunci când vine vorba de a face economii și de a căuta cele mai bune oferte, există diferențe notabile între generații. Codurile de reducere, în special, sunt un instrument popular în rândul cumpărătorilor online pentru a obține prețuri mai bune. Datele curente arată diferențe semnificative între obiceiurile Generației Z, Milenialilor și Generației X în folosirea codurilor de reducere.

Generația Z: nativii digitali (născuți între 1995-2010)

Reprezentanții Gen Z, adolescenți și tineri adulți născuți între mijlocul anilor '90 și începutul anilor 2000, sunt considerați nativi digitali. Această generație a crescut odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei și, ca atare, sunt extrem de confortabili în mediul online. Ei caută în mod activ coduri promoționale atât online, cât și în magazine fizice. Potrivit unui studiu realizat de RetailMeNot, Gen Z este mai predispus să utilizeze codurile de reducere comparativ cu alte generații. Aceasta se datorează în mare parte familiarității lor cu mediul digital, dar și dorinței lor de a fi mereu la curent cu cele mai noi trenduri și oferte. Sunt foarte activi pe platforme de socializare unde brandurile își promovează frecvent codurile de discount. De asemenea, Gen Z este mai preocupată de sustenabilitate decât generațiile anterioare. Astfel, ei utilizează codurile promoționale cu precădere pentru branduri etice și sustenabile. Ei apreciază valoarea codurilor și le consideră esențiale pentru a face cumpărături inteligente.

Milenialii: căutătorii de oferte (născuți între 1981-1994)

Milenialii sunt prima generație care a adoptat cupoanele digitale încă de la începutul comerțului online. Născuți între începutul anilor '80 și mijlocul anilor '90, ei sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a fi la curent cu tehnologia, dar și pentru tendința lor de a fi conștienți de buget. Sunt acei cumpărători care își fac temele înainte de a face o achiziție și care compară prețurile pe diferite platforme. Ei folosesc coduri atât pe site-uri de promoții, cât și în aplicațiile mobile ale retailerilor. Un raport al CouponFollow sugerează că milenialii sunt mai predispuși să utilizeze coduri de reducere față de Gen X, dar nu în aceeași măsură ca Gen Z. Aceștia sunt atrași de oferte, dar și de posibilitatea de a cumpăra produse eco-friendly sau de la branduri care au o filozofie și o etică pe placul lor.

Generația X: digitali, dar tradiționali (născuți între 1965-1980)

Membrii Gen X, acum în pragul vârstei mijlocii sau deja seniori, sunt ceva mai reticenți în adoptarea codurilor digitale. Născuți între mijlocul anilor '60 și începutul anilor '80, sunt adesea priviți ca puntea dintre era pre-digitală și cea digitală. Deși sunt familiarizați cu tehnologia și cumpărăturile online, ei sunt mai puțin predispuși să folosească coduri de reducere comparativ cu celelalte două generații, bazându-se în continuare pe cupoanele din ziare și reviste. Un factor care contribuie la această tendință este faptul că Gen X acordă mai multă importanță calității și brandurilor pe care le cunosc, decât prețului sau ofertelor speciale. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca această generație să folosească coduri de reducere pentru achiziții specifice, cum ar fi electronice sau călătorii. Preferă reducerile clasice, nu pe cele care necesită efort de căutare online.

Concluzie

Diferențele dintre generații sunt fascinante, în special atunci când vine vorba de comportamentul lor de cumpărare. În mod evident, membrii Generației Z, fiind nativi digitali, sunt cei mai entuziaști și constanți utilizatori de coduri de reducere, atât online cât și off-line. Milenialii, deși conștienți de buget, își direcționează eforturile către produse și branduri care rezonează cu valorile lor, în timp ce Gen X preferă calitatea în detrimentul reducerilor și rămân fideli cupoanelor tradiționale tipărite. În final, indiferent de generație, codurile de reducere rămân un instrument valoros pentru cumpărătorii online. Brandurile ar trebui să țină cont de aceste diferențe atunci când își planifică strategiile de marketing și promovare. Pe măsură ce noile generații preiau puterea de cumpărare, ne putem aștepta la o adoptare tot mai extinsă a codurilor digitale ca instrument de shopping inteligent. Surse citate: RetailMeNot Study on Gen Z Shopping Habits, 2022. CouponFollow Millennial Shopping Report, 2021. Gen X Shopping Behavior and Trends, 2022.