inchide meniu
Ce categorii de produse au cele mai consistente reduceri și de ce?

Ce categorii de produse au cele mai consistente reduceri și de ce?

Într-o lume în care cumpărăturile online au devenit o rutină, codurile de reducere joacă un rol esențial în modelarea comportamentului de cumpărare al consumatorilor. Cu toate acestea, anumite categorii de produse par să beneficieze de reduceri mai generoase și frecvente, pentru că brandurile oferă constant discounturi mai mari prin cupon. În acest articol, vom descoperi pentru ce categorii de produse se oferă cele mai consistente coduri de reducere și motivele din spatele acestei tendințe.

Articole de modă

Industria fashion constituie probabil categoria cu cele mai generoase coduri de reducere, ajungând până la 70% sau chiar 80%. Perioadele de schimbare a sezoanelor, soldările de vară și iarnă, dar și evenimente precum Black Friday sau Cyber Monday sunt momente în care magazinele de modă oferă reduceri semnificative1. Branduri precum About You, Answear sau Zara aplică reduceri consistente atât în perioadele de vânzări masive, cât și prin vouchere online. Moda este într-o continuă schimbare, iar articolele vestimentare au cicluri de viață foarte scurte. Magazinele devin astfel nevoite să scape rapid de stocurile vechi pentru a face loc colecțiilor noi, iar codurile de reducere sunt un mod eficient de a accelera acest proces.

Electronice și electrocasnice

Echipamentele și gadgeturile sunt o altă categorie predispusă la oferte atractive. În zona de IT și electrocasnice putem găsi discounturi notabile de 20-30% prin cupoane la retaileri precum eMag, Altex sau Flanco. Cu toate acestea, reducerile aici sunt adesea sezoniere, legate de lansarea unor noi modele și se acordă mai ales la produsele de gaming, laptopuri sau smartphone-uri. Competiția acerbă pe piața de electronice îi determină pe comercianți să folosească promoții agresive pentru a atrage clienții.

Cărți și muzică

Deși am putea crede că în era digitală, cărțile tradiționale sunt în declin, industria editorială a găsit modalități de a rămâne relevantă. Cărțile și albumele muzicale se bucură și ele de coduri promoționale ce pot ajunge până la 40%. Platforme precum Libris sau Elefant.ro oferă frecvent cupoane de 15-20% pentru toată gama de produse și sunt frecvente în perioadele de sărbători, la începutul anului școlar sau în timpul târgurilor de carte. Scopul este de a stimula vânzarea de carte scrisă în România și de a combate pirateria muzicală.

Jucării și articole pentru copii

Părinții se pot bucura de reduceri de până la 50% la jucării și alte articole pentru cei mici prin intermediul voucherelor de pe site-uri precum Noriel.ro sau Nichiduta.ro. Promoțiile ajută familiile cu bugete limitate să cumpere tot ce au nevoie pentru creșterea copiilor. Sărbătorile și începutul anului școlar sunt perioade de vârf pentru această categorie. Cu toate acestea, reducerile sunt frecvente și în afara acestor perioade, dat fiind că părinții sunt mereu în căutare de oferte bune pentru cei mici.

Sport și echipamente sportive

Perioada de dinaintea sezonului sportiv sau începutul anului, când mulți își propun să devină mai activi fizic, este momentul când magazinele de echipamente sportive oferă cele mai multe coduri de discount. Acesta este și momentul când noile colecții sunt introduse pe piață.

Alimente și produse de larg consum

Domeniul alimentar și de larg consum (detergenți, cosmetice etc) este mai reținut la capitolul reduceri prin cupoane, acestea fiind de obicei 10-15%. Totuși, magazine precum Carrefour sau Auchan mai aplică coduri de 20-25% ocazional. Marjele de profit din acest sector sunt reduse, iar discounturile mari nu sunt sustenabile pe termen lung. Deși alimentele nu beneficiază în mod tradițional de reduceri masive, abonamentele la cutii cu alimente sau serviciile de livrare la domiciliu pot oferi coduri de reducere pentru a atrage clienți noi.

Farmaceutice

Industria farmaceutică este una reglementată strict, dar în cazul produselor non-prescripție sau a suplimentelor, cupoanele de reducere sunt frecvente. Acestea sunt adesea oferite pentru a stimula vânzările sau pentru a introduce un produs nou pe piață.

Concluzie

Codurile de reducere au devenit un instrument esențial în strategia de marketing a multor branduri. Cu toate acestea, frecvența și valoarea acestora variază în funcție de categoria de produse și de specificul industriei, Fashion, IT și librăriile online fiind detașat zonele în care merită cel mai mult să cauți constant coduri de reducere consistente. Cunoscând perioadele și evenimentele cheie, consumatorii pot beneficia de cele mai bune oferte. Pentru branduri, înțelegerea comportamentului consumatorilor și adaptarea strategiilor de oferire a codurilor de reducere pot conduce la creșterea vânzărilor și la consolidarea relației cu clienții.